صفحه ۳۱۱

14- همین داستان در کتاب اعلام الوری نیز آمده و در آخر آن از علی بن ابراهیم نقل شده است:

"هنگامی که مردم مدینه گرد آمده و با پیامبرخدا(ص) بیعت کردند شیطان فریاد زد: ای جماعت قریش و ای عرب، این محمد است و افراد صائبی اوس و خزرج که برای جنگ با شما در این عقبه با وی بیعت کرده اند."اعلام الوری 40/، فصل هفتم.

15- و چون پیامبرخدا(ص) مکه را فتح نمود برای بیعت با مردم بر کوه صفا جلوس نمود، عمربن خطاب در کنار او قرار گرفت، و مردم برای بیعت با آن حضرت اجتماع نمودند و پیامبراکرم (ص) با آنان بر اساس پیروی از خدا و رسول در حد توان بیعت گرفت. بیعت با مردان این گونه بود؛ و اما بیعت با زنان: چون آن حضرت از بیعت مردان فراغت یافت با زنان بیعت نمود، در ابتدا زنان از قریش برای بیعت آمدند...کامل ابن اثیر ‏252/2. همه اینها مربوط به برخی از بیعت های مردم با پیامبراکرم (ص) بود که در قرآن و احادیث از آنها یاد شده بود.

و اما سایر نمونه های بیعت

بیعت با امیرالمؤمنین (ع):

16- کتاب احتجاج در ارتباط با داستان غدیر خم و خطابه پیامبراکرم (ص) از امام محمدباقر(ع) روایت نموده که فرمود:

"و این چنین پیامبرخدا(ص) برای علی (ع) بر خلافت، به تعداد اصحاب حضرت موسی بیعت گرفت، ولی آنان بیعت را شکستند... (و خداوند متعال می‎فرماید): او را علم و پرچم مردم قرار ده و عهد و میثاق و بیعت وی را تجدید کن و آن بیعت و میثاقی که با من داشتند و عهدی که با من بسته بودند در مورد ولایت ولی من و مولای آنان و مولای هر زن و مرد مؤمن یعنی ولایت علی بن ابی طالب (ع) را به یادشان آر... و ای محمد، علی را علم قرار ده و از آنان برخلافت وی بیعت بگیر...

[و در ادامه به نقل از گفتار پیامبراکرم (ص) می‎فرماید]: ای مردم من مسائل را برای شما بیان کرده و مطالب را به شما فهماندم و این علی است که پس از من مسائل را به شما گوشزد می‎کند، آگاه باشید که پس از پایان سخن من برای بیعت با وی دست به دست من بدهید و اقرار به ولایت او کنید.

ناوبری کتاب