"هر کسی راهی را بپیماید که علمی را بیاموزد، خداوند راهی به سوی بهشت به او بنمایاند، و همانا فرشتگان با کمال خوشوقتی بالهای خویش را برای طالب علم میگسترند.
و اینکه برای طالب علم آنچه در آسمان و زمین است، حتی ماهیان دریا استغفار میکنند؛ و برتری عالم بر عابد همانند برتری ماه است بر سایر ستارگان در شب چهاردهم ماه، و همانا علما وارثان پیامبران هستند، پیامبران دینار و درهمی به ارث نمی گذارند ولکن علم را به میراث میگذارند، پس هر که بهره ای از آن به دست آورد بهره بسیاری به دست آورده است."
روایت طبق برخی از طرق نقل، صحیحه است چنانچه براهلش پوشیده نیست و باز همین روایت در بحارالانوار از امالی صدوق، از مکتب، از علی از پدرش، از قداح از امام صادق، از پدرش از پدرانش (ع) از پیامبراکرم (ص) نقل شده است.
و باز در ثواب الاعمال، از پدرش، از علی، از پدرش، همانند آن آمده است. و باز از بصائر الدرجات، از احمد بن محمد، از حسین بن سعید، از حماد بن عیسی، از قداح همانند آن نقل شده است.(۱)بحارالانوار 164/1، کتاب العلم، باب 1، حدیث 2. و ظاهرا با توجه به سند کافی "حماد" از زنجیره سند طبق نقل صدوق حذف شده است.
2- در کافی از محمد بن یحیی، از احمد بن محمد بن عیسی، از محمد بن خالد، از ابی البختری، از امام صادق (ع) روایت شده است که فرمود:
"همانا علما وارث پیامبران هستند، و این بدان جهت است که پیامبران درهم و دیناری به ارث نمی گذارند و بی تردید حدیثهایی از احادیث خویش را به ارث میگذارند؛ پس کسی که برخی از آنها را به دست آورد، بهره بسیاری را به دست آورده است. پس مواظب باشید علم خویش را از چه کسی اخذ میکنید. همانا برای ما اهل بیت در هر نسل و دوره ای افراد عادلی هستند که تحریف غلو کنندگان و تنقیص باطل کنندگان و تأویل نادانان را از دین برطرف میکنند."
(۲)ان العلماء ورثة الانبیاء و ذاک ان الانبیاء لم یورثوا درهما و لا دینارا و انما اورثوا احادیث من احادیثهم، فمن اخذ بشئ منها فقد اخذ حظا وافرا. فانظروا علمکم هذا عمن تأخذونه، فان فینا اهل البیت فی کل خلف عدولا ینفون عنه تحریف الغالین، و انتحال المبطلین، و تأویل الجاهلین. (کافی 22/1، وسائل 53/18، ابواب صفات قاضی، باب 8، حدیث 2؛ وسائل از بصائر نیز این روایت را نقل کرده است).
(۱) بحارالانوار 164/1، کتاب العلم، باب 1، حدیث 2.
(۲) ان العلماء ورثة الانبیاء و ذاک ان الانبیاء لم یورثوا درهما و لا دینارا و انما اورثوا احادیث من احادیثهم، فمن اخذ بشئ منها فقد اخذ حظا وافرا. فانظروا علمکم هذا عمن تأخذونه، فان فینا اهل البیت فی کل خلف عدولا ینفون عنه تحریف الغالین، و انتحال المبطلین، و تأویل الجاهلین. (کافی 22/1، وسائل 53/18، ابواب صفات قاضی، باب 8، حدیث 2؛ وسائل از بصائر نیز این روایت را نقل کرده است).