صفحه ۱۷۶

"ما کان لهم الخیرة" برای مردم در این باره حق اختیار و انتخاب قرار ندادم، هر که را خود خواستم انتخاب می‎کنم، پس من و اهل بیتم برگزیدگان خدا و انتخاب شدگان او در میان مخلوقاتش می‎باشیم."قال النبی (ص) ان الله خلق آدم من طین کیف یشاء ثم قال: "ویختار" ان الله اختارنی و اهل بیتی علی جمیع الخلق فانتجبنا، فجعلنی الرسول و جعل علی ابن ابی طالب الوصی، ثم قال: "ما کان لهم الخیرة" یعنی ما جعلت للعباد ان یختاروا، و لکن اختار من اشاء، فانا و اهل بیتی صفوة الله و خیرته من خلقه. (بحار ‏74/23، باب ان الامامة لا یکون الابالنص، ذیل حدیث 22).

10- باز در بحار از خصال به سند خویش از مفضل روایت شده که گفت: خدمت امام صادق (ع) عرض کردم: یابن رسول الله، چرا امامت در میان فرزندان حسین (ع) قرار گرفت نه در بین فرزندان حسن (ع)، با اینکه هر دو فرزندان و نوه های رسول خدا و سرور جوانان بهشت بودند؟ حضرت فرمود:

"موسی و هارون دو برادر و دو پیامبر مرسل بودند، اما خداوند پیامبری را در صلب هارون قرار داد نه در صلب موسی، و کسی نمی تواند بگوید که خداوند چرا چنین کرد؛ و اینکه امامت، خلافت خداوند - عزوجل - است و روا نیست کسی بگوید چرا خداوند امامت را در صلب حسین قرار داد نه در صلب حسن؛ خداوند در تمام کارهایش حکیم است. او در مورد افعالش مورد سؤال واقع نخواهد شد، بلکه این مردمند که در مورد اعمال و کردارشان مورد سؤال قرار خواهند گرفت."عن المفضل عن الصادق (ع) قال: قلت له: یابن رسول الله، کیف صارت الامامة فی ولد الحسین (ع) دون ولد الحسن (ع) و هما جمیعا و لدا رسول الله و سبطاه و سید اشباب اهل الجنة ؟ فقال: ان موسی و هارون (ع) کانا نبیین مرسلین اخوین فجعل الله النبوة فی صلب هارون دون صلب موسی و لم یکن لا حد ان یقول: لم فعل الله ذلک ؟ و ان الامامة خلافة الله عزوجل لیس لاحد ان یقول: لم جعلها الله فی صلب الحسین دون صلب الحسن؛ لان الله هو الحکیم فی افعاله لایسأل عما یفعل و هم یسألون. (بحار ‏70/23، باب ان الامامة ...، حدیث 6).

و روایات دیگری نظیر این روایات که در کتب روایی ذکر شده است.

انحصار منصوصیت در ائمه معصومین علیهم السلام

از بررسی روایات فوق و سایر روایات و نیز از مجموع کلمات اصحاب که پیش از این بدان اشاره نمودیم چنین استفاده می‎شود که چون عصمت و سایر کمالات نفسانی و مقامات عالی و معنوی که کسی بجز خداوند تبارک و تعالی از آن واقف و آگاه نیست در امام معتبر است، به همین جهت شرط منصوصیت راهی است برای کشف عصمت و سایرکمالات؛ بنابراین این شرط را فقط در مورد ائمه معصومین که

ناوبری کتاب