صفحه ۱۷۵

6- و باز در بحار از کتاب احتجاج از سعد بن عبدالله قمی روایت شده که گفت: از امام قائم (عجل الله فرجه) آنگاه که در دامان پدرش (امام حسن عسکری (ع" بود سؤال کردم که چرا مردم نمی توانند برای خویش امام اختیار نمایند؟ حضرت فرمود:

"امام مصلح را اختیار کنند یا امام مفسد را؟ عرض کردم امام مصلح را، حضرت فرمود: به هنگام انتخاب آیا امکان دارد مردم بدان جهت که نمی دانند در سینه دیگران از صلاح و فساد چه می‎گذرد فرد مفسدی را انتخاب کنند؟ عرض کردم بلی یابن رسول الله. حضرت فرمود: علت منع از انتخاب و اختیار مردم همین جاست."عن سعد بن عبدالله القمی قال: سألت القائم فی حجر ابیه، فقلت: اخبرنی یا مولای، عن العلة التی تمنع القوم من اختیار الامام لانفسهم، قال: مصلح اومفسد؟ قلت: مصلح، قال: هل یجوزان تقع خیرتهم علی المفسد بعد ان لا یعلم احد ما یخطر ببال غیره من صلاح او فساد؟ قلت: بلی، قال: فهی العلة . (بحار ‏68/23، کتاب الامامة، باب ان الامامة لا تکون الابالنص، حدیث 3).

7- و باز در بحار از صدوق در کمال الدین به سند خویش از عمرو بن اشعث روایت شده که گفت: از امام جعفرصادق (ع) شنیدم که می‎فرمود:

"آیا می‎پندارید که امر حکومت به دست ماست، به هر که خواسته باشیم می‎سپاریم ؟ هرگز، به خدا سوگند آن عهدی است معهود از پیامبراکرم (ص) که به یک یک افراد واگذار می‎گردد تا به صاحبش پایان پذیرد."عن عمروبن الاشعث قال: سمعت اباعبدالله (ع) یقول: اترون الامر الینا نضعه حیث نشاء؟ کلا، والله انه لعهد معهود من رسول الله (ص) الی رجل فرجل، حتی ینتهی الی صاحبه. (بحار ‏70/23، باب ان الامامة لا تکون الابالنص، حدیث 7).

8- و باز در بحار از مناقب، از محمد بن سنان از امام صادق (ع) درباره گفتار خداوند سبحان "یخلق ما یشاء و یختار" روایت شده که فرمود:

"خداوند (از میان مردم) محمد و اهل بیت او را اختیار و انتخاب نمود."بحار ‏74/23، باب ان الامامة لا تکون الابالنص، حدیث 22.

9- و باز در بحار از کتاب مناقب از انس روایت شده که پیامبراکرم (ص) فرمود:

"همانا خداوند آدم را آن گونه که خواست از گل آفرید، آنگاه فرمود: "ویختار" خداوند مرا و اهل بیتم را از میان جمیع خلایق اختیار کرد، آنگاه ما را برگزید و آنگاه مرا پیامبر قرار داد و علی بن ابی طالب را وصی و جانشین من نمود، آنگاه فرمود:

ناوبری کتاب