صفحه ۱۵۸

"معصوم کسی است که با کمک و یاری خداوند از همه محرمات الهی پرهیز نماید، خداوند تبارک و تعالی فرمود: و من یعتصم بالله فقد هدی الی صراط مستقیم - هر کس به (ریسمان) خدا چنگ افکند بی گمان به راه راست هدایت یافته است."المعصوم هو الممتنع بالله من جمیع محارم الله و قد قال الله تبارک و تعالی: و من یعتصم بالله فقد هدی الی صراط مستقیم. بحار ‏194/25، باب عصمتهم و لزوم عصمة الامام (ع)، حدیث 6.

اما بحث از عصمت پیامبراکرم (ص) و ائمه دوازده گانه - علیهم السلام - و نیز پیامبران و اوصیای آنان یک بحث کلامی - اعتقادی است که فعلا ما درصدد واردشدن در آن نیستیم، اما از نظر اعتقادی ما شیعه امامیه به خاطر وجود اجماع و نیز روایات بسیار در این مورد به عصمت آنان معتقدیم که اجمالا برخی از آنها را یادآور می‎شویم:

در برخی از روایات آمده است:

"علی (ع) و سایر پیشوایان از نسل وی معصومند."علی و الائمة من ولده معصومون.

و در دسته ای دیگر از روایات آمده:

"دو نویسنده علی (فرشتگان ثبت اعمال) بر وی گناهی نگارش نکردند."کاتبا علی (ع) لم یکتبا علیه ذنبا.

و در روایات دیگری به این تعبیر آمده:

"امام از خانواده ما نیست مگر معصوم."الامام منا لا یکون الامعصوما.

در برخی دیگر آمده:

"گناهی برای پیامبران و اوصیای آنان نیست؛ زیرا آنان پاک و معصوم هستند."الانبیاء و اوصیاؤهم لا ذنوب لهم، لانهم معصومون مطهرون.

و روایات دیگری نظیر همین مضامین رجوع شود بحارالانوار ‏191/25 - 211، باب لزوم عصمتهم و عصمة الامام (ع). که فعلا ما درصدد بررسی این گونه امور نیستیم. سخن و بحث ما اکنون این است که عصمت در والی و حاکم مسلمانان به طور مطلق شرط است یا نه ؟ و مشخص است که اگر به چنین شرطی به صورت مطلق قائل شویم، تمام آنچه تاکنون در اثبات ولایت برای فقیه عادل در عصر غیبت گفته ایم نقض شده و فرو خواهد ریخت.

ناوبری کتاب