صفحه ۱۲۹

15- اختصاص شیخ مفید به نقل از ابن عباس مسائلی را که عبدالله بن سلام عبدالله بن سلام، شخصی بود یهودی که خدمت پیامبراکرم (ص) رسید و سؤالهای بسیار زیادی نمود آنگاه اسلام را پذیرفت.(از افاضات معظم له در درس). از پیامبراکرم (ص) پرسیده نقل نموده، ضمن آن مسائل آمده است:

"... پس مرا خبر ده آیا آدم از حوا آفریده شده یا حوا از آدم ؟ حضرت فرمود: حوا از آدم؛ چرا که اگر آدم از حوا آفریده شده. بود طلاق به دست زنان بود نه به دست مردان. گفت: آیا از تمامی آدم آفریده شده یا از قسمتی از آن ؟ فرمود: از قسمتی از آن؛ زیرا اگر از تمامی آدم آفریده شده بود قضاوت برای زنان همان گونه که برای مردان جایز است جایز می‎بود."فاخبرنی عن آدم خلق من حواء او حواء خلقت من آدم ؟ قال: بل خلقت حواء من آدم و لو ان آدم خلق من حواء لکان الطلاق بید النساء و لم یکن بید الرجال، قال: من کله او بعضه ؟ قال: من بعضه و لو خلقت حواء من کله لجاز القضاء فی النساء کما یجوز فی الرجال. (اختصاص مفید 50/).

16- مستدرک الوسائل از کتاب تحفة الاخوان از ابی بصیر از امام صادق (ع) روایت نمود، که فرمود:

"ابن عباس گفت: آنگاه ندا داده شد ای حوا... الان برای همیشه بیرون شو؛ تو را از عقل، دین، میراث و شهادت کم بهره قرار دادم... و از میان شما کسی را حاکم قرار ندادم و از بین شما پیامبری برنینگیزم."فنودیت یا حواء... الان اخرجی ابدا، فقد جعلتک ناقصة العقل و الدین و المیراث والشهادة ... و لم اجعل منکن حاکما و لا ابعث منکن نبیا. (مستدرک الوسائل ‏557/2، باب 94 از ابواب مقدمات نکاح، حدیث 2).

17- و در کنزالعمال آمده:

"زن حکمی که بین مردم قضاوت کند نیست."لا تکون المراءة حکما تقضی بین العامة . (کنزالعمال ‏79/6، باب 1 از کتاب الامارة، حدیث 14921).

و روایات دیگری نظیر این روایات که در ابواب مختلف فقه وجود دارد و از مجموع آنها قطع اجمالی حاصل می‎کنیم که برخی از آنها از ائمه معصومین (ع) صادر شده است. علاوه بر اینکه سند برخی از این روایات صحیح بوده و از نظر دلالت - با ضمیمه کردن برخی از آنها با برخی دیگر - اطمینان حاصل می‎شود که حکومت و شعبه های مختلف آن که از آن جمله قضاوت است با طبیعت زن و مکلف بودن وی به حفظ پوشش و حجاب سازگار نیست. و ظاهرا (از نظر فقهی) مسأله واضح است و برای تشکیک و تردید در آن وجهی نیست.

ناوبری کتاب