15- اختصاص شیخ مفید به نقل از ابن عباس مسائلی را که عبدالله بن سلام عبدالله بن سلام، شخصی بود یهودی که خدمت پیامبراکرم (ص) رسید و سؤالهای بسیار زیادی نمود آنگاه اسلام را پذیرفت.(از افاضات معظم له در درس). از پیامبراکرم (ص) پرسیده نقل نموده، ضمن آن مسائل آمده است:
"... پس مرا خبر ده آیا آدم از حوا آفریده شده یا حوا از آدم ؟ حضرت فرمود: حوا از آدم؛ چرا که اگر آدم از حوا آفریده شده. بود طلاق به دست زنان بود نه به دست مردان. گفت: آیا از تمامی آدم آفریده شده یا از قسمتی از آن ؟ فرمود: از قسمتی از آن؛ زیرا اگر از تمامی آدم آفریده شده بود قضاوت برای زنان همان گونه که برای مردان جایز است جایز میبود."فاخبرنی عن آدم خلق من حواء او حواء خلقت من آدم ؟ قال: بل خلقت حواء من آدم و لو ان آدم خلق من حواء لکان الطلاق بید النساء و لم یکن بید الرجال، قال: من کله او بعضه ؟ قال: من بعضه و لو خلقت حواء من کله لجاز القضاء فی النساء کما یجوز فی الرجال. (اختصاص مفید 50/).
16- مستدرک الوسائل از کتاب تحفة الاخوان از ابی بصیر از امام صادق (ع) روایت نمود، که فرمود:
"ابن عباس گفت: آنگاه ندا داده شد ای حوا... الان برای همیشه بیرون شو؛ تو را از عقل، دین، میراث و شهادت کم بهره قرار دادم... و از میان شما کسی را حاکم قرار ندادم و از بین شما پیامبری برنینگیزم."فنودیت یا حواء... الان اخرجی ابدا، فقد جعلتک ناقصة العقل و الدین و المیراث والشهادة ... و لم اجعل منکن حاکما و لا ابعث منکن نبیا. (مستدرک الوسائل 557/2، باب 94 از ابواب مقدمات نکاح، حدیث 2).
17- و در کنزالعمال آمده:
"زن حکمی که بین مردم قضاوت کند نیست."لا تکون المراءة حکما تقضی بین العامة . (کنزالعمال 79/6، باب 1 از کتاب الامارة، حدیث 14921).
و روایات دیگری نظیر این روایات که در ابواب مختلف فقه وجود دارد و از مجموع آنها قطع اجمالی حاصل میکنیم که برخی از آنها از ائمه معصومین (ع) صادر شده است. علاوه بر اینکه سند برخی از این روایات صحیح بوده و از نظر دلالت - با ضمیمه کردن برخی از آنها با برخی دیگر - اطمینان حاصل میشود که حکومت و شعبه های مختلف آن که از آن جمله قضاوت است با طبیعت زن و مکلف بودن وی به حفظ پوشش و حجاب سازگار نیست. و ظاهرا (از نظر فقهی) مسأله واضح است و برای تشکیک و تردید در آن وجهی نیست.