به همین جهت بالاترین حد دیه برای مرد در نظر گرفته شده. البته برای عواطف زنان و ارزشهای دیگر آنان نیز مقام والایی است که باید با ملاکهای دیگر سنجیده شود نه با ملاک عادی و اقتصادی.
این نکته را نیز در پایان این قسمت اضافه نماییم که حکم این گونه احکام بر اساس اغلبیت و اکثریت است [نه بر اساس افراد و یا خانواده ای استثنایی در نظام خلقت و جامعه ].
زن و ضرورت حجاب
نکته دومی که باید به آن توجه شود این است که با بررسی آیات و روایات از طرق فریقین (شیعه و سنی) مشخص میگردد که زن به خاطر ظرافت و مطلوبیتش همواره در برخورد با مردهای بیگانه در معرض فتنه انگیزی و احتمال ایجاد فساد است، به همین جهت شرعا از وی خواسته شده که پوشش خود را رعایت کند، به ویژه در سنین جوانی که تأکید شده از منزل خارج نگردد و با مردان بیگانه گفتگو و آمیزش نداشته باشد مگر در حد ضرورت، و آن مواردی است که مصالحی بیرون رفتن وی را ایجاب کند، مواردی همانند ثابت کردن حق، معالجه، تعلیم و تربیت و مسائلی شبیه اینها که در این موارد هم موظف به نگاهداری و پوشیده داشتن خویش است.
روشن است حفظ و رعایت این حکم الهی و اصل عقلی با قضاوت کردن و حکومت کردن که لازمه آن تماس بسیار زیاد با اقشار مختلف مردم و درگیرشدن با مردان است تناسب ندارد. به همین جهت نمی توان چنین مسؤولیتهایی را بر عهده خانمها گذاشت.
روایتها در این مورد بسیار زیاد است که علاقه مندان میتوانند برای دریافت آن به کتاب وسایل الشیعه ابواب مقدمات نکاح و دیگر کتب مراجعه نمایند.
به عنوان نمونه در اینجا ما فقط به ذکر یک جمله از امیرالمؤمنین (ع) در وصیت مفصل و طولانی ای که به فرزندش امام حسن (ع) دارند اکتفا میکنیم:
اینها مطالبی بود که قبل از شروع در استدلال مسأله یادآور شدیم، اکنون به بررسی آیات و روایات در اعتبار این شرط [شرط مرد بودن ] در حاکم و قاضی میپردازیم. پیش از این نیز تمسک برخی برای اثبات شرط ذکوریت در حاکم به دلیل اجماع و مناقشه و اشکال ما به آن، از نظر شما گذشت.