این دو را در خلقت اعضا و جوارح آنها مانند حجم مغز و سر، وزن، طول و عرض قد، قلب، خون، سستی و شدت استخوان و عضلات و اعصاب و سایر حواس پنجگانه آنها نیز تشریح نموده اند که باید به کتب مربوطه مراجعه شود. برادر شهیدمان مرحوم استاد مطهری -طاب ثراه - در کتاب نظام حقوق زن در اسلام این مباحث را به صورت نسبتا کافی درج نموده و از قول خانم روانشناسی به نام خانم "کلیودالسن" نقل میکند که میگوید:
به عقیده من این دو خصلت روحی در زن از واقعیت وجودی آنان سرچشمه میگیرد که خانمها تابع احساسات و مردان تابع عقل هستند. چه بسا دیده شده است که خانمها از لحاظ هوش نه فقط با مردان برابری میکنند بلکه گاهی در این زمینه از آنها برتر هستند ولی نقطه ضعف خانمها فقط احساسات شدید آنهاست که بر ادراک آنان غلبه میکند. مردان همیشه عملی تر فکر میکنند، بهتر قضاوت میکنند، سازمان دهنده بهتری هستند، و بهتر هدایت میکنند. (پس برتری روحی مردان بر زنان چیزی است که طراح آن طبیعت میباشد، هرقدر هم خانمها بخواهند با این واقعیت مبارزه کنند بی فایده خواهد بود) خانمها به علت اینکه حساستر از آقایان هستند باید این حقیقت را قبول کنند که به نظارت آقایان در زندگیشان احتیاج دارند..."نظام حقوق زن در اسلام. چاپ دفتر نشر فرهنگی اسلامی 183/..
این مطلب و نیز تفاوتهای بین زن و مرد را ما از کتاب مذکور (نظام حقوق زن در اسلام) اقتباس کردیم. برای اطلاع بیشتر در این زمینه میتوان به آن مراجعه نمود.
مقدمه دوم: مفهوم عدالت در فرهنگ اسلامی
عدل در فرهنگ اسلامی الزاما به معنی برابری همه افراد یک نوع در امکانات و وظایف نیست، بلکه عدل آن است که به هر کس متناسب با توان و نیازش مسؤولیت داده شود و در حد توانایی و طاقتش از وی انتظار تلاش و کار داشت. از گلی ظریف و لطیف انتظار سرسختی درخت بیابان داشتن غلط و نابجاست، همان گونه که از درخت خشن و سر سخت بیابان نمی توان انتظار ظرافت و لطافت گل را