صفحه ۸۹۳

آیت الله العظمی آقای خمینی مدظله العالی مهمترین عوامل پیروزی نهضت بود، لذا لازم است قبل از هر چیز در مقدمه قانون اساسی تاریخچه مختصری از اختناق، فشارها، ظلم و جنایات، زندانها و شکنجه های دوران پهلوی و سپس قیام ملت و برخوردها، درگیریها و خسارات جانی و مالی و بالاخره عوامل پیروزی ملت ذکر شود تا نسل آینده متوجه فداکاریهای نیاکان خود گردد و در حفظ و حراست دست آوردهای انقلاب کوتاهی نکند.

2 - در اصل 3 ذکر شده است: " آراء عمومی مبنای حکومت است " این نحو تعبیر با دموکراسی غربی که پای بند ضوابط خاصی نیستند بیشتر قابل انطباق است، فرض می‎کنیم پس از تشکیل شوراها آراء عمومی ربا و یا شرب خمر را تجویز کردند آیا ما آن را تجویز می‎کنیم ؟ باید این اصل بدین نحو تصحیح شود " آراء عمومی بر اساس قوانین حیات بخش اسلام مبنای حکومت است ".

3 - در اصل 4 معنویت و اخلاق اسلامی را مبنای روابط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی قرار می‎دهد- معنویت و اخلاق اسلامی بجای خود، ولی ما در اسلام نسبت به مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی صریحا قانون داریم پس باید در این اصل به دنبال معنویت و اخلاق کلمه " قوانین " اضافه شود.

4 - در اصل 13 ذکر شده است:

دین رسمی ایران اسلام و مذهب جعفری است، که مذهب اکثریت مسلمانان ایران است، و مذاهب دیگر اسلامی اعم از زیدی، حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی معتبر و محترم است و در مناطقی که مسلمانان پیرو این مذاهب اکثریت دارند مقررات محلی در حدود اختیارات شوراها بر طبق این مذاهب خواهد بود الخ....

اولا به دنبال کلمه جعفری کلمه اثناعشری باید اضافه شود زیرا اسماعیلیان نیز جعفری مذهبند.

ثانیا در عداد مذاهب دیگر باید مذهب اسماعیلی نیز اضافه شود.

ثالثا در آخر این اصل باید اضافه شود: "این اصل تا ظهور حضرت ولی عصر عجل الله فرجه باقی است و به هیچ نحو قابل تغییر نیست، نه رفراندوم در آن راه دارد و نه مجلس موسسان ".

در اینجا بسیاری از برادران اهل سنت اصرار دارند که در این اصل به اسلام اکتفاء شود و نامی از مذهب خاص به میان نیاید، با عرض معذرت به عرض می‎رساند:

اولا اختلاف در اصول اساسی اسلام یعنی توحید و نبوت و معاد راه ندارد و همه مذاهب در اصول اتفاق دارند و همه پیرو قرآنند و از دستورات محکم قرآن سرپیچی نمی کنند و اجازه جنگ و نزاع هم ندارند.

و ثانیا ما هم از تشتت و تفرق رنج می‎بریم و چه بسا همین اختلاف مذاهب اسلامی

ناوبری کتاب