صفحه ۷۱۵

10 - و فی اختصاص المفید (ص 251) عن رسول الله (ص): "ان الریاسه لاتصلح الالاهلها فمن دعا الناس الی نفسه و فیهم من هو اعلم منه لم ینظرالله الیه یوم القیامه."

11 - و فی شرح ابن ابی الحدید ل نهج البلاغه عن نصربن مزاحم عن امیرالمومنین (ع) فی کتابه الی معاویه و اصحابه قال: "فان اولی الناس بامر هذه الامه قدیما و حدیثا اقربها من الرسول و اعلمها بالکتاب و افقهها فی الدین " الحدیث. (شرح ابن ابی الحدید، ج 3، ص 210)

12 - و فی سنن البیهقی (ج 10، ص 118) بسنده عن ابن عباس عن رسول الله (ص): "من استعمل عاملا من المسلمین و هو یعلم ان فیهم اولی بذلک منه و اعلم بکتاب الله و سنه نبیه فقد خان الله و رسوله و جمیع المسلمین."

الی غیر ذلک من الروایات الوارده فی هذا المجال، فراجع کتاب ولایه الفقیه، الفصل السابع من باب شرائط الوالی؛ (ج 1، ص 301 و ما بعدها)

پس اجمالا اعلم و افقه متعین است، و هر چند انتخاب به امت و خبرگان امت محول شده است ولی بر آنان لازم است در چهارچوب شرائط و موازین شرعیه عمل نمایند. البته باید به نحوی باشد که ولی منتخب مطلق العنان نباشد بلکه قانون او را محدود نماید به نحوی که ناچار باشد در مسائل مختلفه با اهل تدبیر و متخصصین مشورت نماید، و در صورتی که او عادل و متعهد باشد قهرا تخلف نخواهد کرد. و به این نکته هم توجه شود که اگر اعلمیت و افقهیت با عدالت و درک و آگاهی سیاسی توام باشد قهرا موجب انقیاد و اطاعت همه ملت خواهد شد. سلامت و توفیق شما آقایان و همه خدمتگزاران اسلام و کشور را از خدای بزرگ مسالت می‎نمایم.

والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
‏68/3/22 مطابق 8 ذی القعده 1409 - حسینعلی منتظری
باسمه تعالی

این نامه دو صفحه ای به عنوان تذکر برای شورای بازنگری قانون اساسی نوشته شد ولی پس از خواندن برای دوسه نفر گفته شد که در جو ناسالم فعلی می‎گویند فلانی برای خودش تلاش می‎کند و اثر ندارد و بلکه اثر معکوس هم دارد، لذا فرستاده نشد.

حسینعلی منتظری

ناوبری کتاب