آیت الله بروجردی صادر شد. بالاخره ایشان روی این جهات خیلی عنایت داشتند؛ آقای حسینعلی محفوظ را که در اول کتاب اصول کافی نامش دیده میشود من دیده بودم، یک فرد متتبع بود که در خارج از کشور در نشر معارف اسلامی فعالیت میکرد، آیت الله بروجردی خیلی از ایشان تجلیل میکرد، و از این گونه کارهای تتبعی و تحقیقی خوشش میآمد.
س: مگر آیت الله بهشتی نماینده آیت الله بروجردی در آلمان نبودند؟
ج: ظاهرا ایشان پس از رحلت مرحوم آیت الله بروجردی از طرف آیت الله میلانی و آیت الله خوانساری به آلمان رفتند.
تاسیس مسجد اعظم در قم
س: انگیزه آیت الله بروجردی از تاسیس مسجد اعظم چه بود، آیا ضرورت ویژه ای را در تاسیس آن میدیدند یا به خاطر سالم سازی اطراف حرم و تخریب خانه ها و مقبره های قدیمی اطراف آن بود؟ شنیده شده که به هنگام خراب کردن این خانه ها و مقبره ها بعضی به ایشان اعتراض کردند که به چه مجوزی این کار را میکنند، فرموده بودند پس استفاده از ولایت فقیه کجا رفته ؟ آیا این کلام صحت دارد یا نه ؟
ج: تاسیس مسجد اعظم در این مکان در آن زمان واقعا لازم بود، چون میخواستند نماز جماعت بخوانند جا نبود، درس میخواستند بگویند جا نبود، البته مسجد اعظم بانی داشت هر قسمت از مخارج آن را افرادی به عهده میگرفتند، ولی موسس آن ایشان بود. در مکان این مسجد مقبره بود چند خانه بود مدرسه باقریه بود همه اینها را خراب کردند و جزو مسجد انداختند. من هم این جمله را که ایشان در اعتراض بعضی افراد به تخریب این مکانها فرموده "پس ولایت فقیه کجا رفته، یا ولایت فقیه برای کجاست " مانند شما از بعضی افراد شنیده ام ولی اینکه آیا دقیقا این جمله را فرموده یا نه نمی دانم. من یادم هست اگر کسی از بیرون میآمد و توالت میخواست برود اطراف حرم جایی وجود نداشت، ایشان این توالتها را در کنار مسجد اعظم ساخت. ما