2 - شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید
ابن ابی الحدید در شرح خود بر نهج البلاغه، ذیل نامه حضرت علی (ع) به عثمان بن حنیف - آنجا که ذکر فدک میشود - فصل مستقلی به فدک اختصاص داده است، و در ابتدای آن یادآوری میکند که آنچه در این فصل از اخبار و روایات آورده همه را از کتابهای اهل سنت نقل کرده است و نه از کتابهای شیعه،شرح نهج البلاغة، ابن ابی الحدید، (656 - 586 ه') ج 16، ص 210. و سپس خطبه حضرت زهرا(س) را از کتاب "السقیفة و فدک"کتاب "السقیفة و فدک" تألیف أبی بکر احمد بن عبدالعزیز جوهری (متوفی 323 ه') از علمای اهل سنت است و ابن ابی الحدید در تجلیل از او آورده است: عالم و محدث مورد وثوقی است که اهل حدیث او را مدح کرده و تصنیفات او را روایت و نقل میکنند. علاوه بر ابن ابی الحدید، شیخ عیسی اربلی مؤلف کتاب "کشف الغمة" هم خطبه حضرت زهرا(س) را از همین کتاب نقل کرده و مینویسد: من آن را از روی نسخه ای قدیمی که به تاریخ 322 هجری در ماه ربیع الثانی، نزد مؤلف کتاب خوانده و مقابله شده بود نقل میکنم. نقل میکند.
مؤلف کتاب "السقیفة و فدک" چند سند برای این خطبه نقل میکند، یکی از این سندها سند "عبدالله بن حسن" میباشد که به "عبدالله محض" معروف است.
عبدالله محض، از باب این که سیادتش خالص بوده به این نام مشهور شده است. او پسر حسن مثنی و وی نیز پسر حضرت امام حسن مجتبی (ع) میباشد. مادر او نیز فاطمه بنت الحسین (ع) است. بنابراین عبدالله محض نوه پسری امام حسن (ع) و نوه دختری امام حسین (ع) میباشد. روی این اساس چون او از دو طرف سید است به او "عبدالله محض" میگویند.