"لا عهد لی بقوم أسوء محضرا منکم، ترکتم رسول الله (ص) جنازة بین أیدینا و قطعتم أمرکم فیما بینکم، فلم تؤمرونا و لم تروا لنا حقنا، کأنکم لم تعلموا ما قال یوم غدیر خم ! والله لقد عقد له یومئذ الولاء لیقطع منکم بذلک منها الرجاء. و لکنکم قطعتم الاسباب بینکم و بین نبیکم، والله حسیب بیننا و بینکم فی الدنیا والاخرة"بحار، ج 28، ص 205.
"من هیچ جماعتی را بدتر از این جماعت به یاد ندارم؛ جنازه رسول خدا را در دست ما رها کردید [و به جانب سقیفه شتافتید] و بدون مشورت ما اهل بیت هر چه خواستید کردید، و حق مسلم ما را نادیده گرفتید. گویا از حادثه غدیرخم و آنچه پدرم در آن روز درباره علی فرمود هیچ خبر ندارید!! سوگند به خدا که پیامبر در آن روز برای ولایت و رهبری علی از مردم بیعت گرفت، تا امید شما فرصت طلبان تشنه قدرت را قطع کند؛ ولی شما پیوند میان پیامبر(ص) و خودتان را بریدید؛ اما بدانید که خداوند در دنیا و آخرت بین ما و شما داوری خواهد کرد."
این نخستین فریادی است که در دفاع از پیشوای راستین اسلام از حلقوم فریادگر بزرگ تاریخ بیرون میآید، و پیش از فاطمه کسی جرأت اظهار چنین سخنانی را نداشت. آنان که حقایق را میفهمیدند و انحراف در رهبری جامعه را نیک میدانستند، به خاطر منافع شخصی و مصالح گروهی سکوت اختیار کردند؛ اما دخت پیامبر سکوت را شکست و مردم را برای سخنرانی آتشین خود در مسجد مدینه آماده کرد و گوشها را برای شنیدن حقایقی که میخواهد فاش شود به جرأت آورد.
کتابی که پیش روی خواننده عزیز گشوده شده شرحی است عالمانه و محققانه از فقیه نامدار جهان اسلام، استاد عالی مقدار، حضرت آیت الله العظمی منتظری، بر آن خطبه پرآوازه و طوفنده که در فضای آن روز مدینه و در گوش همه تاریخ ایراد شد. شک نیست که تاکنون عالمان زیادی شرحهای زیبا و سودمندی بر این خطبه نگاشته اند و هر نگارنده ای نکات بدیع و جالبی در شرح خود داشته است. اما این محقق فکور و فرزانه، علی رغم این که این خطبه را در حوزه علمیه قم به عنوان درس برای دانش پژوهان به شرح