یخرجهم من الظلمات الی النور).سوره بقره (2)، آیه 257.
5 - ایمان مؤمن را به آنچه دارد قانع میسازد و وی هیچ گاه به خود اجازه نمی دهد که برای به دست آوردن امکانات بیشتر به حریم دیگران تجاوز کند؛ بلکه از حق خود به دیگران میبخشد و همواره در راه بهبود وضعیت دیگران مجاهدت میکند. به بندگان خدا علاقه مند است و حرمت آنها را پاس میدارد. اهل عفو و عفاف است. چنین روحیه ای باعث میشود که جامعه ای خداپسندانه به وجود بیاید، آن هم به صورت داوطلبانه و به دور از هر گونه قهر و اجبار.
6 - مؤمنان مورد لطف و عنایت ویژه خداوند هستند. (انا لننصر رسلنا والذین آمنوا فی الحیاة الدنیا)سوره غافر (40)، آیه 51. "ما تحقیقا پیامبرانمان و کسانی را که در دنیا ایمان آوردند یاری میکنیم." خداوند برکات خود را به خاطر ایمان مؤمنان بر آنان نازل میکند. (و لو أن أهل القری آمنوا و اتقوا لفتحنا علیهم برکات من السماء و الارض )سوره اعراف (7)، آیه 96. "اگر اهل آبادیها ایمان میآوردند و تقوا پیشه میکردند، برای آنان برکاتی را از آسمان و زمین میگشودیم."
7 - ایمان مؤمن را به کار خیر وامی دارد و بر او مراقب دائمی و درونی قرار میدهد و از شر و فتنه انگیزی باز میدارد. با این وصف، جامعه مؤمنان جامعه ای آکنده از عشق به خدا و احترام به خلق خداست. انسانهای چنین جامعه ای با نشاط و شاداب زندگی میکنند و مشکلات و نقص ها را برادرانه و با همیاری برطرف میسازند.
علم و ایمان
در آغاز این توضیح مبرم به نظر میآید که مراد ما از علم در اینجا، علم به معنای اعم یعنی آگاهی است؛ و منظور از آن علم اصطلاحی مانند علم تجربی نیست.
میان علم و ایمان تفاوت وجود دارد. اگرچه در ایمان نوعی معرفت و آگاهی مندرج است، اما ایمان علم نیست و علم هم ایمان نیست؛ و متقابلا حتی میان این