صفحه ۶۳۲

برایت می‎آراید؛ پس بخل و ترس و حرص خصلت هایی جدا جدا هستند که فراهم آورنده آنها بدگمانی به خدای سبحان است."سید رضی، نهج البلاغه، نامه 53، ص 430. از امام جعفر صادق (ع) نقل شده است که: "حضرت مسیح (ع) فرمودند: همه گونه بیمار را با اذن خدا شفا دادم جز نادان را که نتوانستم. پرسیده شد که نادان کیست ؟ فرمود: کسی که نظر و رأی خود و وجود خویش را از رأی و نظر و وجود سایرین برتر می‎داند، کسی که خود را صاحب تمام فضیلت ها می‎داند و هیچ کس را برتر از خود و صاحب فضیلت نمی داند و تمام حقوق را به نفع خویش لازم می‎شمارد و هیچ مسؤولیتی نسبت به حقوق دیگران احساس نمی کند. این همان نادانی است که هیچ چاره ای برای مداوایش نیست."مجلسی، بحارالانوار، ج 69، ص 319 و 320. مقصود از "سفهاء" در آیه شریفه: (و لا تؤتوا السفهاء أموالکم التی جعل الله لکم قیاما)سوره نساء (4)، آیه 5. چنین انسانهایی هستند که اگر بر امور مالی و سیاسی مسلط گردند، برای جامعه و مردم جز ایجاد خسارت و مشکل حاصلی ندارند و لذا باید از دادن مسؤولیتهای اجتماعی به این افراد جلوگیری کرد.

افرادی می‎توانند نیازهای اقتصادی مردم را به خوبی پاسخگو باشند که قدرت برنامه ریزی و حسن تقدیر داشته باشند؛ و حسن تقدیر در معیشت از انسانهایی ساخته است که به گفته امام باقر(ع) واجد فضایلی چون فهم در دین، صبر و استقامت در سختی ها و مشکلات و دانش برنامه ریزی اقتصادی باشند.کلینی، کافی، ج 1، ص 32، حدیث 32.

ط - حفظ حقوق اقلیت ها

یکی از دشوارترین کارها در مناسبات اجتماعی رعایت حقوق اقلیت های قومی، مذهبی و سیاسی است. آموزه های دینی به صراحت بر لزوم حفظ حقوق اقلیت ها تأکید می‎ورزد و هر گونه بی توجهی به آن را موجب وهن و نشان عدم پای بندی به دستورات شرع و وظایف انسانی می‎شمارد.برای تفصیل بیشتر به دراسات فی ولایة الفقیه، ج 2، ص 20 و 21 مراجعه کنید.

ناوبری کتاب