در صدر همین خطبه پس از یادآوری بیان قرآن درباره احبار و رهبان میفرماید: بنی اسرائیل به خاطر انجام ندادن وظیفه علمای دینشان مورد لعنت قرار گرفتند: "و انما عاب الله ذلک علیهم لا نهم کانوا یرون من الظلمة الذین بین اظهرهم المنکر و الفساد فلا ینهونهم عن ذلک"همان، ص 237. "عیب گیری خداوند بر احبار و رهبان به آن خاطر بود که میدیدند ستمگران در پیش روی ایشان به اعمال ناپسند و فساد روی آورده اند و آنها را نهی نمی کردند."
آگاهی و اطلاع داشتن از ستم ها و انحراف ها سبب توبیخ شدیدی است که در سراسر این خطبه از طرف امام حسین (ع) ابراز میگردد و ضمن آن بسیاری از وقایع و اطلاعات جامعه اسلامی به عنوان مطلعی امین به علمای دین انتقال مییابد تا مسؤولیت آنان را در قبال مسائل اجتماعی دین برانگیزد.
امیرالمؤمنین (ع) در خطبه ای طولانی به نام "قاصعه" میفرماید: "بپرهیزید از آنچه برای پیشینیان شما پیش آمد که نتیجه رفتار ناپسند آنان بود. به یاد آورید حالات نیک و بد آنان را و بپرهیزید از این که همچون آنان باشید. وقتی درباره رفتار آنان اندیشه کردید، هر چیزی را که سبب عزت، قدرت، عافیت و آرامش، نعمت و آسایش و کرامت ایشان بوده است به کار بندید که سبب همبستگی و همدلی میشود؛ و از هر چیزی که اجتماعشان را پراکنده و اهدافشان را پست و سست کرده و سبب کینه ها در دل و دوری گزیدن های افراد و تفرقه گردیده است دوری کنید. نگاه کنید و بیندیشید که در چه حالی بودند وقتی که آرزوهای یکسان و خواسته های واحد و قلب های آرام و معتدل و دست های متحد و شمشیرهای حامی یکدیگر و چشم های باز و بینا و تصمیم های یکسان داشتند. آیا سرورانی نبودند در مناطق مختلف زمین و قدرتمندانی نبودند که مسلط بر قدرتهای حاکم زمین شدند؟ پس نگاه کنید و بیندیشید که چه سرنوشتی پیدا کردند، وقتی که