شده است: "کسی که از حق مؤمنی جلوگیری کند خداوند او را در روز قیامت به مدت پانصد سال روی پاهایش نگه میدارد تا از عرق یا خون او سیل به راه میافتد و منادی از جانب خدا اعلام میکند: این ستمگری است که حق خدا را منع کرده است؛ پس از آن چهل روز توبیخ میشود و سرانجام امر میشود که او را در آتش اندازند."کلینی، کافی، ج 2، ص 367، حدیث 2.
این عذاب شدید خداوند برای ممانعت از حقوق بندگان خداست، و طبیعی است که اهمیت احترام حقوق مردم تا حدی است که جز با دلایل متقن و قطعی نمی توان آنها را از ایشان سلب کرد. به همین جهت است که در روایت صحیح از امام صادق (ع) نقل شده است: "المؤمن اعظم حرمة من الکعبة"؛صدوق، الخصال، باب الواحد، ص 27، حدیث 95. مؤمن احترامش بیشتر از کعبه است.
ب - تساوی همگان در برابر قانون
یکی از آفات حکومت و علل انحطاط و سقوط آن، تبعیض و تمایز در اجرای قوانین بین افراد جامعه است. معمولا قدرتمندان و حاکمان از شمول قوانین استثنا میشوند و بستگان و دوستان ایشان با ارفاقهایی روبرو میگردند که برای سایر مردم در نظر گرفته نمی شود. این رفتار سبب بی اعتمادی مردم به حکومت و فروپاشی آن میگردد. از پیامبر گرامی اسلام (ص) نقل شده است که فرمود: "ایها الناس ! انما اهلک الذین قبلکم انهم کانوا اذا سرق فیهم الشریف ترکوه و اذا سرق فیهم الضعیف اقاموا علیه الحد؛ و ایم الله، لو ان فاطمة بنت محمد سرقت لقطعت یدها"صحیح مسلم، کتاب الحدود، حد السرقة، ج 11، ص 186) . "ای مردم، همانا به هلاکت رسانید پیشینیان شما را تفاوت رفتارشان ! اگر صاحب ثروت و مقامی دزدی میکرد او را مجازات نمی کردند و اگر فرد ضعیفی که فاقد مال و مقام بود دزدی میکرد او را مجازات میکردند. قسم به خدا اگر فاطمه دختر محمد دزدی کند هر آینه دست او را قطع میکنم."