است که همواره نظر خود را در موضع تردید قرار دهد."همان، ص 464، حدیث 1851) . یعنی استبداد به رأی ندارد. چنان که روایت شده است: "من استبد برأیه هلک"حر عاملی، وسائل الشیعة، باب 21 از ابواب احکام العشرة، ج 12، ص 40، حدیث 6. "هر کس بر نظر فردی خویش پافشاری کند هلاک میشود." چنین مواضعی بیانگر موضع منفی اسلام در برابر استبداد است؛ اعم از این که حکومت استبدادی، فردی یا حزبی و جمعی باشد.
یکی از خصوصیت ها و لوازم منفی حکومت فردی، طغیانگری است. کسی که از خطا معصوم نیست، همواره در شرایط فراهم شدن امکانات و نیرو، در معرض سرکشی قرار میگیرد و گرفتار طغیان میشود. قرآن کریم این امر را درباره انسانها و صادق میداند: (کلا ان الانسان لیطغی أن رآه استغنی)سوره علق (96)، آیات 6 - 7. "حقیقتا انسان طغیان میکند وقتی که خود را بی نیاز ببیند."
قرآن کریم میفرماید: (یریدون أن یتحاکموا الی الطاغوت و قد أمروا أن یکفروا به )سوره نساء (4)، آیه 60. "تصمیم گرفته اند که داوریشان را نزد طاغوت ببرند، در حالی که دستور دارند که به آن کافر شوند و حکومت آن را نپذیرند." اسلام از داوری بردن به طاغوت و پذیرش حکومت استبدادی شدیدا منع کرده است، و سیره پیامبر گرامی اسلام (ص) و امیر مؤمنان علی (ع) نیز با حکومت استبدادی کاملا مغایر است.
علاوه بر این، عقل نیز با حکومت استبدادی فردی مخالف است؛ چرا که نیازهای گوناگون و گسترده جوامع بشری و راه حل برآورده ساختن آنها چیزی نیست که از عهده یک نفر برآید. یک فرد هر چقدر بزرگ و متفکر باشد، نمی تواند از همه مسائل مطلع گردد و به گونه ای علمی مشکلات گوناگون و تخصصی را به تنهایی حل کند. بنابراین حکومت فردی، هرچند حکومت استبدادی فردی نبوده و حکومت مشروطه فردی باشد، ناکارآمد یا متضمن معایبی است.