نمی شود مگر به سبب ترک زکات."حر عاملی، وسائل الشیعة، باب 3 از ابواب ما تجب فیه الزکاة، ج 9، ص 24 و 25، حدیث 8. در حقیقت زکات بیمه کردن مال است؛ همان گونه که زکات فطره بیمه عمر میباشد.
بنابر مشهور زکات در نه چیز واجب است: گندم، جو، خرما، کشمش، طلا، نقره، شتر، گاو و گوسفند.
اگر کسی مالک یکی از این نه چیز بوده و بالغ و عاقل باشد و قدرت تصرف در مال خود را داشته باشد و آن مال به مقدار نصاب رسیده باشد، زکات بر او واجب میشود. در غلات چهارگانه هنگام تعلق زکات، و در چهارپایان و طلا و نقره برای کسی که در آنها تصرف میکند، باید یازده ماه مالک آنها بوده باشد.
هر چند بنابر نظر مشهور فقها، زکات فقط در این نه چیز واجب میشود ولی علاوه بر این موارد - بنابر احتیاط - زکات "سلت" که دانه ای است به نرمی گندم و خاصیت جو را دارد و "علس" که شبیه گندم است و نیز زکات "برنج"، "ذرت" و "سایر حبوبات" هم مطابق شرایط "گندم و جو" پرداخت شود. بلکه شاید بتوان گفت موضوع زکات وسیع تر از موارد مذکوره میباشد و حاکم اسلامی با در نظر گرفتن کمبودهای اقتصادی و نیز ثروت و درآمد عمومی، برحسب نیاز زکات را در اموال مردم قرار میدهد و در نتیجه مالیاتها به عنوان زکات واجب دریافت میشود.
مصارف زکات
زکات را میتوان در موارد زیر مصرف نمود:
1 - فقیر، یعنی کسی که همه یا بخشی از هزینه های سالیانه خود و افراد تحت تکفل خود را نداشته باشد؛ پس کسی که میتواند از راه درآمد املاک یا صنعت، کارگری، گرفتن اجاره و مانند آن مخارج سالیانه خود را تأمین نماید فقیر نیست.
2 - مسکین، و او کسی است که وضع اقتصادی اش از فقیر بدتر است.
3 - عامل زکات، یعنی کسی که مأمور جمع آوری و نگهداری و حسابرسی زکات است.