طور کلی ارتباطهای نامشروع ریشه ازدواجهای رسمی را میخشکاند. این حکم با در نظر گرفتن مصلحت زنان و همچنین با در نظر گرفتن رسوم و عادات گذشته و حال به صورت زیر تعدیل شده است.
شرایط تعدد زوجات
تعدد زوجات با سه شرط تجویز شده است که عبارتند از:
1 - حفظ حقوق خانواده و اجتناب از تضییع حق همسر.
2 - محدودیت در تعداد، و این که ازدواجها نباید از چهار همسر تجاوز کند.
3 - رعایت عدالت در رفتار با همسران. استفاده از این امر مشروع، مشروط به اجرای عدالت کامل میان همسران است، به گونه ای که همسران بلاتکلیف نمانند و از حقوق خود محروم نگردند. (فلا تمیلوا کل المیل فتذروها کالمعلقة )سوره نساء (4)، آیه 129) . "یکباره به سوی یکی میل نکنید تا دیگری را سرگردان کرده باشید." رعایت این شرط مستلزم داشتن روحیه و امکانات خاصی در مردان است که اگر فاقد آن باشند، نباید بیش از یک همسر اختیار کنند؛ (فان خفتم ألا تعدلوا فواحدة )سوره نساء (4)، آیه 3. "پس اگر میترسید که نتوانید عدالت را برقرار کنید به یکی اکتفا کنید."
از نظر اسلام ترجیح یک همسر بر سایر همسران به هر صورت و به هر شکل که موجب تبعیض عملی بین زنان شود، جایز نیست. از رسول اکرم (ص) نقل شده: "هر کس دو همسر داشته باشد و در میان آنها به عدالت رفتار نکند و به یکی از آنها بیشتر از دیگری رسیدگی نماید، در روز قیامت در حالی که به زنجیر کشیده شده و یک طرف بدن خود را به زمین میکشد محشور خواهد شد تا سرانجام داخل آتش شود."حر عاملی، وسائل الشیعة، باب 4 از ابواب القسم والنشوز، ج 21، ص 342، حدیث 1) .
و درباره عدالت آن حضرت میان همسرانش از عایشه نقل شده است: "رسم پیامبر(ص) این بود که هیچ یک از ما را بر دیگری ترجیح نمی داد. با همه به عدالت و