افراد واجب النفقه
بر انسان واجب است مخارج زندگی چند دسته را تأمین کند:
1 - زن دائم، همچنین زن موقتی که هنگام اجرای عقد، شرط نفقه کرده باشد.
2 - پدر و مادر و همچنین پدران و مادران آنان، هر چه بالا روند.
3 - پسر و دختر و نیز اولاد آنان، هر چه پایین روند.
به جز زن که در هر صورت، چه فقیر باشد چه بی نیاز، مخارج زندگی او بر عهده مرد میباشد، نفقه دادن به خویشان، مشروط به فقر و نیاز آنان است. اما اگر آنها بتوانند با کاری که مناسب با حال و شأنشان باشد مخارج خود را تأمین نمایند، تأمین مخارج آنان واجب نیست.
البته خویشان دیگری همچون برادر، خواهر، عمه، عمو، دایی، خاله و اولاد آنان که واجب النفقه نیستند، در صورت نیازمندی و توانایی بر کمک آنان، تأمین نفقه آنان مستحب است.
حقوق کودک
1 - شیر دادن؛ گرچه بر مادر واجب نیست به طور مجانی و یا با دریافت مزد کودک را شیر بدهد، ولی در صورتی که تغذیه او به شیر مادر منحصر باشد و امکان استفاده از شیر غیر مادر وجود نداشته باشد و یا موجب ضرر و زیان برای کودک بشود، بر مادر واجب است او را شیر بدهد. هرچند مادر میتواند برای شیر دادن مطالبه مزد نماید، ولی سزاوار است مزد نگیرد.
مدت شیردادن کامل دو سال تمام است؛ و بیست و یک ماه هم کافی است. ولی کمتر از آن ظلم در حق بچه است و احوط رعایت این مدت است؛ مگر این که مقدور نباشد.
2 - تربیت؛ افزون بر تأمین مخارج تغذیه و لباس و تحصیل فرزند، تربیت صحیح و نظارت بر امور او و نیز ازدواج او از حقوق فرزند بر پدر میباشد.