1 - از آنجا که ازدواج منشاء ارتباط اجتماعی در خانواده زن و شوهر است، به پسران و دختران هر دو توصیه میشود که در انتخاب همسر از پدر و مادر خود نظرخواهی و با آنها مشورت کنند. این نظرخواهی هم نوعی احترام و محبت به پدر و مادر و سپاسگزاری از زحماتی است که برای بزرگ کردن و تربیت فرزندان میکشند، و هم راهی مناسب برای استفاده از تجارب شخصی و اجتماعی آنهاست که بهترین دلسوزان و راهنمایان در انتخاب همسر میباشند.
2 - کسانی که اجازه پدر را شرط لازم دانسته اند، این شرط را فقط در مورد دوشیزگان پذیرفته اند. روشن است که این اقدام برای این گروه که در این امر هیچ گونه تجربه ای ندارند اهمیت فراوانی دارد، و دخالت دادن نظر پدر میتواند برای آنها راهگشا باشد.
3 - شرط اجازه تا وقتی است که پدر در راه تأمین مصالح فرزندش بکوشد، نه در راه تحمیل نظر و خواسته خود بر او. هرجا تشخیص داده شود که پدر برخلاف مصلحت فرزند و به زیان او دنبال تحقق بخشیدن به خواسته های خویش است، دختر میتواند با تشخیص خود و در صورت تناسب و هم کفو بودن خواستگارش اقدام به ازدواج نماید.
2 - معیارهای گزینش همسر
هر یک از زن و مرد که قصد ازدواج دارند، باید به اندازه کافی درباره یکدیگر شناخت داشته و معیارهای لازم را مدنظر داشته باشند و هر گونه سهل انگاری و تصمیم عجولانه در این مورد چه بسا موجب پشیمانی های بعدی گردد. از جمله نکاتی که باید در انتخاب همسر مدنظر باشد عبارت است از:
1 - ایمان. در بحث های گذشته گفتیم که از دیدگاه اسلام هدف از ازدواج صرفا کامجویی جنسی نیست، بلکه تشکیل خانواده است تا با الفت و صمیمیت و ایجاد محیط مناسب بتوانند اعضای مفیدی برای جامعه اسلامی تربیت کنند. شرط اول