احکام مردگان
در آستانه مرگ
هر کس که مرگ خود را نزدیک میبیند، لازم است به امور گذشته خود توجهی کند و اگر از مردم حقوقی نزد او هست یا امانت و تعهدی بر دوش دارد تکلیف آن را روشن نماید و از تقصیرات گذشته خود توبه نماید و تا میتواند در صدد جبران آنها باشد.
به انسانی که در حال جان دادن است "محتضر" میگویند. بنابر احتیاط واجب باید مسلمانی را که به حالت احتضار درمی آید طوری به پشت بخوابانند که کف پاهای او به طرف قبله قرار گیرد؛ و اگر خواباندن او به این صورت ممکن نیست، به اندازه ممکن به این دستور عمل کنند. و چنانچه خواباندن او به هیچ وجه ممکن نباشد، او را رو به قبله بنشانند؛ و اگر آن هم نشود، او را به پهلوی راست یا چپ رو به قبله بخوابانند. و بنابر احتیاط واجب باید تا وقتی که غسل میت تمام نشده او را مثل محتضر رو به قبله بخوابانند، ولی پس از تمام شدن غسل مثل وقتی که بر او نماز خوانده میشود بخوابانند.
واجبات پس از مرگ
بر مسلمانان واجب است در رابطه با مسلمانی که از دنیا رفته موارد زیر را انجام دهند و این واجب را "واجب کفایی" میگویند. یعنی اگر عده ای انجام دهند از دیگران ساقط میشود، و چنانچه هیچ کس انجام ندهد همه معصیت کرده اند. البته انجام این امور باید در صورت امکان با اجازه ولی میت صورت گیرد.
1 - غسل؛ 2 - حنوط؛ 3 - کفن؛ 4 - نماز میت؛ 5 - دفن.
غسل میت
برای غسل دادن میت ابتدا واجب است نجاست و آلودگی را از بدن مرده