تکلیف
وظایف دینی افراد مسلمان را "تکلیف" میگویند. تمام کارهایی که انسان با اراده انجام میدهد از نظر دین حکم معینی دارد و به طور کلی از پنج قسم زیر خارج نیست:
1 - واجب؛ و آن کاری است که باید آن را انجام داد و ترک آن گناه است؛ مانند نماز. و اگر نظر مجتهد در مسأله ای "احتیاط واجب" باشد، به معنای این است که در آن مسأله به نظر قطعی دست نیافته و لذا کسی که از این مجتهد تقلید میکند باید طبق این احتیاط عمل کند که در رتبه پس از فتوا قرار دارد یا در همان مسأله به مجتهد فالاعلم "فالاعلم" به مجتهدی میگویند که رتبه علمی او از مجتهد اعلم پایین تر و از سایر مجتهدان بالاتر است. رجوع کند.
2 - مستحب؛ و آن کاری است که انجام آن پسندیده است و موجب رضای خدا میشود و ترک آن گناه نیست. مانند خواندن نماز به جماعت. و "احتیاط مستحب" آن وقتی است که مجتهد در مسأله ای فتوا و نظر قطعی داده و در عین حال راه احتیاط را هم نشان میدهد؛ مقلد میتواند در آن مسأله به فتوای مجتهد عمل نماید و یا شخصا به احتیاط عمل کند، و نمی تواند به مجتهد دیگر رجوع نماید.
3 - حرام؛ و آن کاری است که نباید آن را انجام داد و انجامش گناه و معصیت است؛ مانند ظلم.
4 - مکروه؛ کاری است که ترک آن بهتر است. مانند کارهایی که اشتغال به آنها در طبع انسان صورت خوشی ندارد؛ مثل اشتغال به امور مردگان.
5 - مباح ؛ کاری است که انجام و ترک آن از نظر دین مساوی است و بستگی به میل و اراده انسان دارد. مانند انتخاب هر شغل حلال و جایز. البته امور مباح نیز اگر به قصد جلب رضایت خداوند انجام شود عبادت است.