الهی را برای خود حلال کنند. لذا ممکن است به جای ارتکاب یک گناه چند گناه به جا آورند. مثلا میگویند فلانی که غیبت ندارد و یا روبروی خود او هم میگویم، یا فلانی فاسق است بنابراین غیبت او جایز و شاید بگویند واجب است. مرحوم شهید ثانی در کتاب کشف الریبة مینویسد: "زشت ترین غیبت ها غیبتی است که بعضی از افراد اهل علم انجام میدهند؛ زیرا این گروه گاهی طوری وانمود میکنند که از غیبت پرهیز میکنند و بدین وسیله به دیگری طعنه میزنند. هم از دیگری غیبت کرده اند و هم ریاکاری."همان، ص 62. به راستی چرا گناه غیبت این قدر بزرگ شمرده شده است ؟ بزرگی گناه غیبت به این جهت است که غیبت کننده ایمان و معنویت جامعه را به مخاطره میاندازد و در میان انسانها کینه و اختلاف به وجود میآورد؛ لذا هم متعرض حق الله شده و هم متعرض حق الناس؛ و غیبت کننده از این طریق با آبروی یک انسان بازی میکند.
غیبت از گناهانی است که کفاره آن طلب بخشایش از شخص غیبت شده است. زیرا به فرد غیبت شده ظلم شده است و باید به طریقی این ستم جبران گردد. از امام صادق (ع) روایت شده است: "کفاره غیبت به این است که هر وقت به یاد آن شخص افتادی که او را غیبت کرده ای، برای وی استغفار کنی."کلینی، کافی، ج 2، ص 357، حدیث 4.
نفاق و دورویی
نفاق یا دورویی آن است که گفتار و کردار ظاهری انسان با باطنش بر خلاف هم باشند. به زبان کسی را مدح کردن و در دل او را دشمن داشتن، و رو در رو تملق گفتن اما پشت سر غیبت کردن، نفاق است. منافق شخصیتی دوگانه و سرگردان دارد. امام صادق (ع) فرموده است: "هر کس با مسلمانان دورویی کند و با آنان با دو زبان برخورد نماید، خداوند در قیامت او را با دو زبان آتشین محشور خواهد کرد."همان، ص 343، حدیث 1) .