"زبان چون درنده ای است که اگر رها شود دیگران را میدرد."سید رضی، نهج البلاغه، حکمت 60، ص 479. "چه جنگ ها که با یک کلمه حرف شروع شده است."آمدی، غررالحکم، ص 213، حدیث 4155. عاقل را کسی معرفی کرده اند که بتواند زبانش را مهار کند: "العاقل من عقل لسانه."همان، ص 215، حدیث 4220. گفتار انسان جزئی از اعمال وی است؛ و هر کس در برابر گفته های خود نیز مسؤولیت دارد.
گفته های ما همانند سایر اعمال ثبت و ضبط میشود و روزی باید پاسخگوی آنها باشیم. (ما یلفظ من قول الا لدیه رقیب عتید)سوره ق (50)، آیه 18) . "هیچ سخنی بر زبان نمی آورد مگر این که دو فرشته مراقب در نزد او برای نوشتن آنها آماده اند."
همچنین قرآن کریم در آیات بسیاری بر پاکیزگی گفتار و رعایت ادب در سخن گفتن با دیگران تأکید ورزیده است: "به بندگانم بگو که همیشه سخن بهتر را بر زبان آورید، که شیطان [چه بسیار که به یک کلمه زشت ] میان شما شر و فساد برپا میکند."سوره اسراء (17)، آیه 53. از جمله راههایی که شیطان برای ایجاد حسادت، کینه، تفرقه و دشمنی میان افراد انتخاب میکند، وسوسه آنان به انتخاب کلمات نیش دار و زهر آگین است. به نیکی سخن گفتن، از جمله پیمانهایی است که خداوند از بنی اسرائیل گرفته است: (و قولوا للناس حسنا).سوره بقره (2)، آیه 83. در برخورد با فقیران نیز سفارش به گفتار نیکو شده و از سخن رنجش آور پرهیز داده شده است.سوره بقره (2)، آیه 263؛ سوره اسراء (17)، آیه 28. در روایتی از امام علی (ع) نرمش در گفتار عبادت محسوب شده است.آمدی، غررالحکم، ص 215، حدیث 4210.
یکی از راههای سلامت انسان نگه داشتن زبان از گفتن بی جهت است: "من سره ان یسلم فلیلزم السکوت".ورام بن ابی فراس، مجموعه ورام، ج 1، ص 105) . سکوت راه غلبه بر شیطان است. گناهانی از زبان سر میزند که شاید عضوی از بدن نتواند چنین ابعادی از گناه را در خود جمع کند. دروغ، سخن چینی، فحاشی، جدل، اذیت دیگران، غیبت، نفاق، هتک حرمت،