صفحه ۳۵۹

بر مرد لازم است حقوقی را که خداوند برای اولاد و عیال تعیین کرده در ادای آنها کوتاهی نکند و به اندازه وسع خود برای برآوردن آنها تلاش نماید. از حضرت امام صادق (ع) نقل است: برای مرد همین مقدار از گناه کافی است که حقوق عیالش را ضایع کند.حر عاملی، وسائل الشیعة، ج 17، ص 68، حدیث 8. نیز بر سرپرست خانواده است که بر رفتار نادرستی که ممکن است از اعضای خانواده سر بزند صبر پیشه کند. علاوه بر رسیدگی به امور مالی آنان در تربیت صحیحشان بکوشد. خداوند از مرد در روز قیامت درباره خانواده اش سؤال خواهد کرد. در قرآن نیز دستور داده است که: (یا أیها الذین آمنوا قوا أنفسکم و أهلیکم نارا...)سوره تحریم (66)، آیه 6. "ای مؤمنان ! خود و خانواده تان را از آتش جهنم حفظ کنید."

زندگی با نوباوگان و نوجوانان و جوانان و بانوان نیاز به روشی خاص دارد؛ هر زن یا مردی نوعا فرزندانی پیدا می‎کند و با آنها زندگی می‎نماید. باید بداند که چگونه آنان را تربیت کند و آنچه را که لازم است آموزش دهد. خواسته های آنان را برآورده کند و خواسته های نادرستشان را به گونه ای معقول هدایت و اصلاح نماید. چه بسا ممکن است آرزوهای آنان مضر و تأمین آنها او را از خدا باز دارد، و در چنین جاهایی است که او علاوه بر این که باید آنها را هدایت نماید، نباید به گونه ای باشد که تحت تأثیر خانواده دنیا و آخرت خود را خراب کند. و بالاخره سرپرست خانواده هم نان آور است و هم معلم و هم مدیری که باید با درایت تمام جمعیتی را با خود همراه کند و به سرانجام خوبی برساند، و اینها برای وی پاداشی عظیم از سوی خدا دارد.

بر مرد است که حرمت همسر خویش را نگه دارد. از پیامبرخدا(ص) نقل است که فرمود: "خیارکم، خیارکم لنسائه"مجلسی، بحارالانوار، ج 68، ص 389 و 390، حدیث 47. "بهترین شما کسانی اند که بهترین برای زنان خود باشند." و خود آن حضرت را مهربانترین مرد برای همسران خود ذکر کرده اند.

ناوبری کتاب