صفحه ۳۲۳

انسان متقی نه تنها هیچ حرامی را مرتکب نمی شود و واجبی را ترک نمی کند، بلکه در موارد مشتبه نیز کاملا احتیاط را مراعات می‎کند. امیرالمؤمنین (ع) فرموده است: "لا ورع کالوقوف عندالشبهة"سید رضی، نهج البلاغه، حکمت 113، ص 488. "هیچ پارسایی بالاتر از توقف در شبهات نیست." تقوا فوق ایمان است.کلینی، کافی، باب فضل الایمان علی الاسلام، ج 2، ص 51. از امام صادق (ع) نقل شده که به مفضل بن عمر فرمود: "ان قلیل العمل مع التقوی خیر من کثیر العمل بلاتقوی"؛ "عمل کم همراه با تقوا بهتر از عمل زیاد بدون تقواست." مفضل می‎گوید عرض کردم: چگونه می‎شود که عمل زیاد باشد ولی تقوا نباشد. فرمود: "آری مثلا شخصی اطعام می‎کند، با همسایگان مدارا می‎کند، منزل خود را برای پذیرایی از دیگران آماده می‎کند، اما وقتی راه حرام برای او باز باشد وارد آن می‎شود. این کار بدون تقواست. اما شخص دیگری این کارها را انجام نمی دهد ولی باب حرام که بر او گشوده شود وارد آن نمی شود."همان، ص 76، حدیث 7.

رسول اکرم (ص) پس از پایان غزوه بدر بر سر کشتگان دشمن حاضر شد و در حالی که ایستاده بود فرمود: آنچه خدا به ما از نصرت و امداد وعده داده بود تحقق یافت؛ آیا عذابی که به شما وعده داده بود محقق شد؟ عده ای از منافقان گفتند: محمد با مرده ها سخن می‎گوید! حضرت نگاهی به آنان کرد و فرمود: "اگر به آنان اجازه داده شود که سخن بگویند به طور حتم خواهند گفت: "و ان خیر الزاد التقوی" بی گمان بهترین توشه تقواست."صدوق، من لا یحضره الفقیه، باب التعزیة، ج 1، ص 114، حدیث 536.

هر وقت رسول اکرم (ص) با مؤمنی وداع می‎کرد، در حق او دعا می‎کرد و چنین می‎فرمود: "زودکم الله التقوی" خداوند زاد و توشه تقوای شما را زیاد گرداند.حر عاملی، وسائل الشیعة، آداب السفر، باب 29، ج 11، ص 406، حدیث 1) . و حضرت علی (ع) در پاسخ به این پرسش که برترین عمل چیست، فرمود: تقوا.صدوق، من لایحضره الفقیه، ج 4، ص 274، ح 9.

ناوبری کتاب