خدای مهربان برای انسانها توانایی هایی آفریده است که آنها را از خارج شدن از محدوده انسانیت باز میدارد. معمولا بر اثر نفس لوامه یک حالت توبه و انابه ای پیدا میشود و قهرا وقتی که انسان خود را برای کارهای زشت ملامت کرد، این حالت زمینه ای میشود برای توجه انسان و جلوگیری از گناه. یک چنین آدمی زمینه در او پیدا میشود که در حال عادی گناه و طغیان نکند. پس نفس لوامه انسان را به سوی کمال سوق میدهد و به همین جهت است که خداوند تبارک و تعالی به آن قسم یاد کرده است.
نفس ملهمه
یکی دیگر از ویژگیهای نفس با گرایش اخلاقی، الهام شدن و از درون یادآور شدن است. قرآن در این باره میفرماید: (و نفس و ما سواها فألهمها فجورها و تقواها)سوره شمس (91)، آیات 7 - 8. "قسم به نفس و آن کس که آن را متناسب آفرید، پس زشتی ها و خوبی ها را به او الهام کرد."
"نفس ملهمه" نفسی است که اگر بیدار شود مورد توجه خدا قرار میگیرد و درباره هرکاری میتواند قضاوت کند و این که چه کاری صحیح و چه کاری نادرست است. نفس ملهمه نفسی است که یک نوع پیوندی به عالم غیب پیدا میکند و میتواند خوب و بد را تمیز دهد.
نفس مطمئنه
نفس انسانی بیدار میشود و راه و روش خود را درمی یابد و به دنبال عمل و یقین میرود. نفس وقتی به بالاترین مرحله خود و به اطمینان برسد و تزلزلی در او راه نیابد، "مطمئنه" میشود. این نفس متصل به حق است و به واسطه این اتصال و