کردم: میدانند چه کسی به زیارت آنها میرود و خوشحال میشوند؟ فرمود: آری ! و وقتی برمی گردند آنها را وحشت فرامی گیرد."مجلسی، بحارالانوار، ج 6، ص 256، حدیث 88.
ابوبصیر میگوید: از امام صادق (ع) درباره روح مؤمنان سؤال کردم، آن حضرت فرمود: "ارواح مؤمنان در حجره های بهشت هستند و از غذاها و نوشیدنی های آنجا استفاده میکنند و میگویند: خداوندا! قیامت را برپا کن و وعده ای راکه به ما داده ای تحقق ببخش و بعدی های ما را به پیشینیان ما ملحق کن."کلینی، کافی، ج 3، ص 244، حدیث 4. ابوبصیر میگوید: از آن بزرگوار درباره ارواح مشرکان پرسیدم، فرمود: "در آتش عذاب میشوند و از خداوند درخواست میکنند که خدایا قیامت را برپا مکن و وعده ات را درباره ما عملی مساز و ما را به پیشینیان ما ملحق مکن."کلینی، کافی، ج 3، ص 245، حدیث 1) .
سؤال قبر
در عالم برزخ و یا قبر انسانها مورد سؤال و بازخواست قرار میگیرند و از اعتقادات و اعمالشان سؤال میشود.
شاید برای خوانندگان این سؤال مطرح شود که وقتی انسان میمیرد و طبعا قوای ادراکی او از کار میافتد و دیگر درکی ندارد، چگونه ممکن است غمگین و یا خوشحال شود و یا مورد سؤال و بازخواست قرار بگیرد؟ جواب این است که ادراک انسان به روح اوست، همان گونه که در دنیا نیز چنین است؛ آنچه در عالم برزخ مورد بازخواست قرار میگیرد روح انسان است. روح همیشه باقی میماند و به تناسب هر عالمی که در آن حضور پیدا میکند فعالیت میکند. مثلا وقتی انسان به خواب میرود و بدن مادی حیات فعالی ندارد، در عین حال گاهی با بدن مثالی از خود توانایی هایی بروز میدهد که در عالم بیداری توان چنان کارهایی را ندارد. پس از مرگ نیز چنین است. وقتی که روح از بدن مفارقت پیدا میکند، قوه ادراکی اش به