ابن خلدون با تشکیک در پاره ای از این احادیث، اعتراف میکند که در میان تمام مسلمانان در طول قرون و اعصار مشهور بوده و هست که در آخرالزمان مردی از خاندان پیامبر(ص) ظهور میکند... وی آنگاه اقرار میکند که بعضی از احادیث قابل خدشه نیستند.مقدمه ابن خلدون، ص 322 به بعد.
انتظار ظهور مهدی (عج) پیش از ولادت او
بشارت به قیام حضرت حجت (عج) در روایات نقل شده از رسول خدا(ص) و ائمه (ع) به حدی است که در زمان ائمه معصومین (ع) اصحاب آنان انتظار ظهور و قیام شخصی به نام قائم آل محمد(ص) را داشتند. گاهی از ائمه (ع) میپرسیدند آیا شما قائم آل محمد(ص) هستید؟ یونس بن عبدالرحمان میگوید: بر امام کاظم (ع) وارد شدم و عرض کردم: ای پسر رسول خدا! آیا شما قائم به حق هستید؟ حضرت فرمود: "من قائم به حق هستم، ولی آن قائمی که زمین را از وجود دشمنان خدا پاک خواهد کرد پنجمین نفر از فرزندان (نسل) من است."نوری، میرزاحسین، مستدرک الوسائل، باب 31 از ابواب امر به معروف، ج 12، ص 282، حدیث 6.
تولد امام زمان (عج)
مشهور این است که تاریخ ولادت حضرت مهدی (عج) در نیمه شعبان سال 255 هجری قمری بوده است. دوازدهمین وصی پیامبر که نام و کنیه او نام و کنیه رسول خداست، از امام حسن عسکری (ع) و همسرش نرجس در شهر سرمن رأی (سامرا) به دنیا آمد.مجلسی، بحارالانوار، ج 51، ص 23 و 24 و 25؛ شیخ طوسی، کتاب الغیبة، ص 234؛ صدوق، اکمال الدین، باب 42، ص 424. پس از ولادت حضرت مهدی (عج)، امام حسن عسکری (ع) عقیقه کرد