صفحه ۲۴۵

آیه (أجعلتم سقایة الحاج و عمارة المسجد الحرام کمن آمن بالله والیوم الاخر و جاهد فی سبیل الله )سوره توبه (9)، آیه 19) . در شأن او نازل شده است و... . ردیف کردن این فضایل در آن جلسه سرنوشت ساز صرفا یادآوری گذشته و داستان سرایی نبوده است؛ بلکه برای زنده کردن امری مغفول و فراموش شده و تصاحب شده بوده و آن همانا امامت و زمامداری مسلمین است.

در نهج البلاغه آمده است که شخصی به حضرت علی (ع) در مقام اعتراض گفت: چقدر حریص حکومت هستی ؟ حضرت پس از توضیح هایی در مورد شایستگی ها و تفاوت خود با دیگران، فرمود: "من دنبال حقی بودم که برای من بود."سید رضی، نهج البلاغه، خطبه 172، ص 246. در جای دیگری فرمود: "اری تراثی نهبا"همان، خطبه 3، ص 48. "حق خود را به غارت رفته می‎بینم"؛ و یا فرمود: "می دانید که شایسته ترین مردم نسبت به امر خلافت من هستم."همان، خطبه 74، ص 102) . و یا فرمود: "جایگاه من نسبت به خلافت همان جایگاهی است که قطب نسبت به سنگ آسیاب دارد."همان، خطبه 3، ص 48.

پیش بینی پیامبر(ص)

ظاهرا قابل پیش بینی بود که قریش زیر بار امامت و خلافت علی (ع) نروند. پیامبر(ص) نیز از این امر آگاه بود و نگرانی خود را از آن پنهان نمی کرد. شواهد تاریخی نشان می‎دهد که پیامبر(ص) در مناسبت های مختلف درباره آن اظهارنظر کرده و تلاش کرده است ولایت و امامت علی (ع) را تحکیم نماید. پس از خروج عایشه بر ضد امام علی (ع) در جنگ جمل، ام سلمه در اعتراض به وی قضایایی را برای او گوشزد کرد. از جمله به عایشه گفت: یادت هست در مسافرتی که من و تو همراه پیامبر(ص) بودیم... پدرت و عمر به رسول خدا(ص) عرض کردند: نمی دانیم تا چه زمانی در قید حیات هستی، اگر ممکن است جانشین خود را معرفی کن؛

ناوبری کتاب