صفحه ۲۳۷

برای تعظیم و یا ترغیب دیگران است.زمخشری از مفسران اهل سنت می‎گوید: آوردن لفظ جمع برای ترغیب مؤمنان به سرمشق گرفتن از علی (ع) بوده و برای توجه دادن مؤمنان است به این که احسان به فقیران سجیه آنان بشود و آن چنان اشتیاق داشته باشند که آن را به پس از نماز تأخیر نیندازند. الکشاف، ج 1، ص 649.

خداوند درباره امر امامت امام علی (ع) آیه ای را که به آیه تبلیغ شهرت دارد نازل کرده است. (یا أیها الرسول بلغ ما أنزل الیک من ربک و ان لم تفعل فما بلغت رسالته والله یعصمک من الناس ان الله لا یهدی القوم الکافرین )سوره مائده (5)، آیه 67. "ای پیامبر! آنچه از سوی خدا بر تو نازل شده (به مردم) برسان که اگر نرسانی رسالت او را ابلاغ نکرده ای، و خدا تو را از (شر) مردم (بدخواه) حفظ می‎کند، و خداوند گروه کافران را هدایت نمی کند."

در شأن نزولی که شیعه و سنی درباره آیه تبلیغ نقل کرده اند،سیوطی، الدرالمنثور، ج 2، ص 298. آمده است: پیامبر(ص) به همراه نود و یا یک صد و بیست هزار نفر پس از برگزاری آخرین حج به مدینه برمی گشتند، در محلی به نام غدیر خم آیه یاد شده نازل شد و آن حضرت دستور داد همراهان جمع شوند و ضمن ایراد خطبه ای فرمود: آیا می‎دانید که من از خودتان اولای به شمایم ؟ - سه بار این جمله را تکرار فرمود - حاضران پاسخ دادند: آری ! سپس در ادامه فرمود: "من کنت مولاه فعلی مولاه"؛ "هر کس که من مولای اویم علی نیز مولای اوست." این حدیث را با کمی اختلاف، جمع زیادی از صحابه نقل کرده انددر سند حدیث غدیر هیچ شکی نیست، حتی ابن حجر در صواعق به صحت آن تصریح کرده و در روایت احمدبن حنبل آمده که سی تن از صحابه آن را شنیده اند؛ حلی مظفر، دلایل الصدق، ج 2، ص 86 و 87. علامه امینی صد و ده تن از راویان صحابی حدیث را با ذکر منابع آورده است. برای تفصیل بیشتر به کتاب الغدیر، ج 1، ص 14) تا 61؛ و دراسات فی ولایة الفقیه، ج 1، ص 49 و 50 مراجعه شود. و این جمله در مقاطع مختلف از سوی رسول خدا(ص) نقل شده است.

آیه تبلیغ این حقیقت را می‎رساند که پیامبر(ص) مأمور ابلاغ امر بسیار مهمی بوده است، به گونه ای که اگر آن را ابلاغ نمی کرد رسالتش را ابلاغ نکرده بود. از اطمینان دادن خداوند به پیامبر(ص) استفاده می‎شود که کسانی با این امر مهم مخالف

ناوبری کتاب