صفحه ۲۰۵

وقت خود را در غار حرا به عبادت خدا می‎پرداخت.سید رضی، نهج البلاغه، خطبه 192، ص 300.

آن بزرگوار گاهی از خوف خدا آنقدر می‎گریست که بی هوش می‎شد. به او عرض شد مگر خداوند گناهان گذشته و آینده ات را نیامرزیده است ؟ فرمود آیا بنده شکرگزار خدا نباشم ؟کلینی، کافی، ج 2، ص 95، حدیث 6. روزی هفتاد مرتبه استغفار می‎کرد.کلینی، کافی، ج 2، ص 505، حدیث 5؛ مجلسی، بحارالانوار، ج 16، ص 258، حدیث 41. در ابتدا آنقدر روزه می‎گرفت که می‎گفتند دیگر افطار نمی کند. پس از آن یک در میان روزه می‎گرفت و بعد روزهای دوشنبه و پنج شنبه هر هفته و در نهایت سنت بر این شد که در ماه سه روز پنج شنبه اول ماه و چهارشنبه وسط ماه و پنج شنبه آخر ماه را روزه بگیرد. می‎فرمود: هر کس چنین کند، مثل این است که تمام سال را روزه گرفته است.صدوق، من لایحضره الفقیه، باب صوم السنة، ج 2، ص 48، حدیث 1) .

مدارا و مردم داری

از امام باقر(ع) نقل شده است که جبرئیل (ع) به حضور پیامبر(ص) آمد و عرض کرد: خداوند سلام می‎رساند و سفارش می‎کند که با خلق من مدارا کن.کلینی، کافی، ج 2، ص 116، حدیث 2. رفق و مدارای آن حضرت موجب شد تا دلها به سوی او گرایش پیدا کنند؛ و از افراد خشن و سنگدل، انسانهایی رئوف و مهربان تربیت نماید. (فبما رحمة من الله لنت لهم و لو کنت فظا غلیظ القلب لا نفضوا من حولک )سوره آل عمران (3)، آیه 159) . "به سبب رحمت خداوند است که با آنان نرم خو هستی، و اگر خشن و سخت دل بودی هرآینه از اطرافت پراکنده می‎شدند."

نقل شده است که مردی به محضر آن حضرت مشرف شد. هیبت آن بزرگوار سبب شد او بر خود بلرزد. پیامبر(ص) به او فرمود: آسان بگیر و راحت باش. من پادشاه نیستم؛ همانا پسر آن زنی هستم که خوراک او پوست بود.مجلسی، بحارالانوار، ج 16، ص 229، ذیل حدیث 35. امام حسین (ع) می‎فرماید: از پدرم درباره روش رسول خدا(ص) با همنشینانش پرسیدم، فرمود:

ناوبری کتاب