به چیز مجهول مطلق امکان ندارد. نمی شود انسان به چیزی گرایش داشته باشد ولی به او آگاه نباشد.
این گرایش درونی گاهی با گرفتار آمدن انسان به شداید و سختی ها خود را نشان میدهد. همان گونه که بیان شد قرآن از کسانی یاد کرده است که وقتی در طوفان دریا گرفتار میآیند و همه راهها به روی آنها بسته میشود، با اخلاص تمام رو به سوی خدا میآورند و از او نجات خود را طلب میکنند. (فاذا رکبوا فی الفلک دعوا الله مخلصین له الدین فلما نجاهم الی البر اذا هم یشرکون )سوره عنکبوت (29)، آیه 65. "زمانی که در کشتی سوار شوند، خدا را مخلصانه میخوانند و به درگاه او دعا میکنند، و وقتی که خدا آنان را به خشکی راه میبرد [و مشغول به دنیا و نعمات آن میشوند] باز رو به شرک میآورند." (و اذا غشیهم موج کالظلل دعوا الله مخلصین له الدین...)سوره لقمان (31)، آیه 32. "وقتی که موج آنها را همچون سایبانها از هر سو فرا گرفت، خدا را میخوانند با عقیده ای خالص... ."
صفات خدا
خداوند دارای صفات و افعالی است که آنها برای بشر قابل شناخت هستند؛ هرچند این شناخت محدود میباشد. البته ذات خدا قابل شناخت نیست؛ اما صفات و افعال او که در عالم تبلور یافته اند قابل فهم میباشند.
عبدالرحیم قصیر میگوید نامه ای به دست عبدالملک بن اعین به امام صادق (ع) نوشتم و در آن آوردم که مردمی در عراق پیدا شده اند که خدا را به صورت و خطوط چهره توصیف میکنند. فدایتان گردم اگر صلاح دیدید نظر صحیح را درباره توحید برایم بنویسید. آن حضرت برایم نوشت: "خدا تو را مشمول رحمت خود قرار بدهد؛ از توحید و آنچه از ناحیه تو درباره آن اندیشه میشود پرسیده ای. بزرگ است آن خدایی که همانندی برای او نیست. او شنوا و داناست. بزرگتر است از