کسی که مایعی را که یقین دارد حلال است مینوشد، در حالی که به نظر دیگری آن مایع خمر است. در این صورت متصدی شرب مایع را نمی توان تعزیر کرد؛ زیرا به نظر خودش مرتکب حرامی نشده است. و به طور کلی مطابق روایت منقول از پیامبراکرم (ص) که فرمود: "ادرئوا الحدود بالشبهات" در موارد شک و شبهه و اختلاف، حدود و تعزیرات نباید اجرا شود. بلی اگر متصدی تدوین و نشر کارشناس فن نباشد، باید در صورت اختلاف به مرجعی که به نظر طرفین کارشناس و مرضی آنان است مراجعه شود.
[محدوده فعالیت احزاب و رسانه های مستقل در حاکمیت دینی ]
پرسش بیستم: محدوده فعالیت احزاب و رسانه های مستقل جمعی - اعم از دیداری، شنیداری، مطبوعات، اینترنت و... - در حکومت دینی مورد نظر شما چیست ؟ آیا احزاب غیر دینی یا مخالف اسلام حق فعالیت دارند؟ و آیا اقلیت های مذهبی میتوانند نشریه داشته باشند و آیین خود را ترویج نمایند؟ و اساسا محدوده حقوق اقلیت های دینی شناخته شده و شناخته نشده و نیز اقلیت های سیاسی - اعم از آن که اصل نظام اسلامی را پذیرفته یا نپذیرفته باشند - چگونه است ؟ و این حقوق چگونه تضمین میشود؟
جواب: من در گذشته در باب تحزب و وجوب آن از باب مقدمه واجب امربه معروف و نهی ازمنکر سخن گفته ام. و این مقدمه واجب از قبیل قدرت است که شرط عقلی است و تحصیل آن واجب؛ و در جوامع فعلی ایجاد تشکل برای نیل به اهداف اجتماعی از قبیل مقدمه