(سؤال) آیا در نماز جماعت اگر امام در تشهد آخر است، ولی مأموم در رکعت سوم است باید به حالت نیم خیز بنشیند یا میتواند بلند شود و اگر باید بنشیند آیا تا آخر سلام باید بنشیند یا تا آخر تشهد؟
(جواب:) بلی مأموم باید بنابر احتیاط تا آخر سلام امام، به حالت نیم خیز بنشیند و میتواند در آن حال ذکر تشهد را با امام بخواند، ولی سلام را نگوید.
(سؤال) شرکت در نماز جماعت در صورتی که حضور قلب در نماز نداشته باشیم و بعد از نماز احساس سبکی نکنیم افضل است یا به جا آوردن نماز به صورت فرادا در منزل با تمرکز و حضور قلب و احساس سبکی بعد از نماز؛ هرچند میدانیم از لحاظ ثواب، جماعت برتر است اما از لحاظ قرب به خدا کدام برتر است ؟
(جواب:) گرچه ممکن است در نماز فرادا حضور قلب بیشتری برای نمازگزار حاصل شود، ولی از روایاتی که درباره کثرت ثواب نماز جماعت وارد شده است، استفاده میشود که قرب حاصل از نماز جماعت نیز بیشتر است، زیرا کثرت ثواب با قرب زیاد، متلازمند و شایسته است نمازگزار به قدر امکان بین جماعت و حضور قلب و رفع و دفع پریشانی خاطر، جمع کند.
(سؤال) ماه مبارک رمضان گذشته امام جماعت نماز ظهر و عصر در دو مدرسه بودم، نماز اول را به نیت خودم و نماز دوم را به نیت نماز قضای پدرم خوانده ام. آیا خواندن یک ماه نماز قضای ظهر برای میت صحیح است ؟
(جواب:) اقتدا به نمازی که برای میت خوانده میشود محل اشکال است.
(سؤال) در نماز جماعت اگر فردی که توسط او به امام جماعت متصل میشویم زودتر از امام جماعت افعال نماز را انجام میدهد؛ آیا جماعت ما اشکال پیدا میکند؟
(جواب:) اگر احتمال میدهید عمل مذکور را سهوا انجام میدهد و یا فاصله شما با نفر بعدی به قدری نیست که مانع اتصال شود نماز جماعت شما اشکالی ندارد.
(سؤال) خواندن تشهد در جایی که وظیفه مأموم حالت تجافی [ نیم خیز] است (مثلا رکعت دوم امام و رکعت اول مأموم است) چه حکمی دارد؟
(جواب:) به قصد متابعت اشکال ندارد.