موانع موجود در اعضای وضو
(سؤال) در برخی از مشاغل همچون رنگ کاری، صحافی و... که با مواد شیمیایی سر و کار دارند؛ در موارد بسیاری به خاطر ظرافت کاری، امکان استفاده از دستکش نیست و معمولا موادی در اعضای وضو باقی میماند که بر طرف کردن آن موانع برای هر روز یا هر وعده نماز، امری بس دشوار است؛ تکلیف این افراد در مورد وضو و غسل چیست ؟
(جواب:) تا میتواند باید از دستکش ظریف و مناسب با کار خود استفاده کند و اگر ممکن نیست به اندازه ای که موجب ضرر و مشقت عرفی نباشد موانع را بر طرف کند و اگر رفع موانع موجب ضرر و حرج عقلایی باشد بنابر احتیاط، هنگام وضو و غسل، دستش را - علاوه بر شستن - به قصد مسح دستی نیز بر روی آن محل بکشد.
(سؤال) کسانی که به موهای خود ژل میمالند، آیا اگر آب به خود سر برسد کفایت میکند یا باید به موهای روی سر هم آب برسد؟
(جواب:) برای مسح بنابر احتیاط باید به مقدار سه انگشت روی سر یا موهای جلوی سر مسح شود و اگر به موها چیزی مالیده که مانع رسیدن رطوبت مسح به این مقدار از موهاست اشکال دارد.
(سؤال) شخصی است که به دلیل ناتوانی جسمانی قادر به راه رفتن و وضو گرفتن نیست، اما اصرار دارد که حتما وضو بگیرد، آیا میتواند به جای وضو تیمم کرده و در صورت عدم دسترسی به خاک تیمم از آجر و یا موزاییک یا جایگزین دیگری استفاده کند؟
(جواب:) اگر توان وضو داشته باشد ولو به این که آب برایش حاضر کنید و در ظرفی مثل تشت وضو بگیرد باید وضو بگیرد و اگر به هیچ وجه توان وضو ندارد و میخواهد تیمم کند خاک پاک در اتاق ایشان همیشه باشد و بر آن تیمم کند.
(سؤال) آیا بلند بودن ناخن مشکلی برای وضو ایجاد میکند؟
(جواب:) اگر زیر ناخن چرک مانع وجود نداشته باشد به وضو ضرر نمی زند، بلکه