صفحه ۴۴۰

2- دلیل مسأله، منحصر به اجماع نیست، بلکه روایات زیادی از ائمه اطهار(ع) - که در بین آنها روایات صحیح نیز وجود دارند - بر حرمت ماهی بدون فلس دلالت دارد که می‎توانید به کتاب "وسائل الشیعة، کتاب الاطعمة والاشربة، ابواب الاطعمة المحرمة، باب 8 و 9» مراجعه کنید. با وجود چنین روایاتی بر فرض که آیه شریفه مذکور در سؤال، اطلاق داشته باشد باید به وسیله این روایات تقیید شود. تقیید مطلقات قرآن و تخصیص عمومات آن با روایات صحیح در بحث اصول الفقه اثبات شده است و حجت بودن روایات صادره از ائمه معصومین (ع) در حدیث ثقلین که بین شیعه و سنی متواتر است تصریح شده است، در این حدیث شریف، پیامبر اکرم (ص) عترت را در عرض کتاب خدا قرار داد و امت خود را امر کرد که به آن دو تمسک جویند؛ پس این روایت به طور قطع بر حجت بودن اقوال و گفته های عترت دلالت می‎کند. تفصیل این بحث در این مختصر نمی گنجد.مشروح این موضوع در کتاب معظم له به نام "از آغاز تا انجام در گفتگوی دو دانشجو"، ص 172 ذکر شده است.

(سؤال) در بعضی از کشتارگاههای اسلامی که مقررات ذبح اسلامی مانند گفتن بسم الله و... اجرا می‎گردد گاهی ذبح حیوانات به دلیل این که به وسیله دستگاه و در حال حرکت و دوران و چرخش صورت می‎گیرد در حال سر بریدن حیوان پشت به قبله قرار می‎گیرد؛ آیا در چنین صورتی گوشت آنها حلال است یا حرام ؟

(جواب:) باید حیوان در حال ذبح شدن رو به قبله باشد، ولی اگر مجریان ذبح مسلمان باشند و اظهار کنند: شرایط ذبح را رعایت کرده ایم برای مشتریان اشکال ندارد.

(سؤال) اگر کارشناسان حیوانات دریایی بگویند که کوسه ها دارای فلس ریز هستند که قابل رؤیت با چشم عادی نیست، ولی فلس دارند؛ آیا نظر آنها برای دیگران حجت است یا تحصیل اطمینان لازم است ؟

(جواب:) اطمینان یا شهادت دو مرد عادل لازم است.

ناوبری کتاب