صفحه ۴۲۰

سیگار بکشم احساس گناه کرده و خود را به شدت سرزنش می‎کردم. دفعه بعد نذر کردم که تا سه سال دیگر سیگار نکشم و باز مبلغ سنگینی را به عنوان جریمه برای هر بار تخلف معین کردم و در این بین چند مرتبه تخلف کرده ام و اکنون از قضیه بسیار متأثر و مضطرب بوده، زیرا نه توان پرداخت جریمه ها را دارم و از طرفی تکلیف سنگین در پرداخت جریمه ها را به عهده دارم. سؤال اول این است: در مورد اول شک دارم که تا عید اول نذر کرده ام یا عید بعدی را هم شامل می‎شود تکلیف چیست ؟ و سؤال دوم این که اگر توان پرداخت موارد نذر را نداشته باشم، آیا نذر ساقط می‎شود؟ نکته مهم این است که در تمام موارد صیغه نذر را جاری کرده ام.

(جواب:) در فرض سؤال که نذر کرده اید و صیغه مخصوص آن را هم خوانده اید که برای هر نوبت سیگار کشیدن فلان مبلغ را بدهید باید به نذر خود عمل کنید و نسبت به زیاد و کم آن که آیا عید امسال را گفته اید یا عید سال بعد را، چون بعد از عید امسال را شک دارید تکلیف نسبت به سال بعد را ندارید و این که قدرت پرداخت مبلغ سنگین را ندارید موجب سقوط تکلیف نمی شود و باید هر وقت توانستید انجام دهید.

(سؤال) تعدادی از عاشقان حضرت سیدالشهدا حدود 27 سال قبل بر آن شدند تا ظهرهای عاشورا برای عزاداران نهار تهیه کرده و مقرر کردند: در صورت تأمین نشدن اعتبارات آن توسط نذورات مردم، خود افراد مبلغ بدهی را به نسبتی بین خود تقسیم و پرداخت کنند و چند سالی به این صورت عمل شد. به مرور زمان، نذورات مردم به حدی رسید که علاوه بر افزایش کمیت و کیفیت آن، مقداری گوشت، روغن و... اضافه می‎آید که آن محله، ظرفیت افزایش آن را ندارد. حال با این وصف از محضر حضرت عالی استیذان می‎کنیم، آیا ما مجاز به فروش اجناس اضافی هستیم تا: الف: مایحتاج مصرفی دیگر از قبیل برنج و... را تهیه کنیم. ب: مایحتاج سرمایه ای از قبیل دیگ، بشقاب، قاشق و ساختمان سازی برای این کار هزینه کنیم. ج: به صورت نقدینگی برای سال های آتی نگه داری کنیم. د: مقدار باقی مانده گوشت، درب منازل به صورت نذری توزیع گردد.

ناوبری کتاب