(جواب:) اگر بدون اجازه، درخت را در ملک مشترک کاشته باشد ثمره آن مال خود اوست، ولی باید اجاره زمین را به شرکا بپردازد و یا آنها رضایت بدهند و اگر با اجازه شرکا بوده است استفاده از آن باید با رضایت آنها باشد.
احقاق حقوق
(سؤال) دروغ گفتن برای احقاق حق چه حکمی دارد؟
(جواب:) دروغ گفتن یکی از گناهان کبیره است، ولی اگر احقاق حق انسان متوقف بر آن باشد و مستلزم ورود خسارت ناحق بر دیگری نشود در این صورت به مقدار ضرورت اشکال ندارد.
(سؤال) در برخی از محاکم و دادگاه ها در مواردی، پس از رسیدگی قاضی به پرونده متهم، حقی برای خواهان پیدا میشود، آیا گذشتن از حق در مقابل درخواست وجه، مشروع است ؟
(جواب:) گذشت از حق ثابت بلاعوض یا در مقابل عوض معین مانعی ندارد.
(سؤال) در اوایل انقلاب، قطعه زمین کوچکی خریدم که طبق نقشه شهر سازی و شهرداری و دارای سند شش دانگ و تفکیکی و سایر مراحل قانونی بود. چندی بعد اداره منابع طبیعی، زمین های اطراف از جمله زمین مرا تصرف کرد و شرایطی قرار داد، از جمله این که اگر کسی از مالکان زمین ها منزل شخصی نداشته باشد بهای زمینش که تصرف شده را میدهد. در حالی که من یک منزل کوچک کمتر از صد متری دارم - میخواستم بدانم - آیا میتوانم برای احقاق حق خود دروغ بگویم که منزلی ندارم تا بتوانم بهای زمین غصب شده ام را بگیرم ؟
(جواب:) برای رسیدن به حق خود بدون این که دروغ گفته یا مخالفت با ضوابط اداری کرده باشید میتوانید خانه خود را به همسر یا فرزندانتان ببخشید یا صلح کنید.
(سؤال) بعضی افراد در محاکم به سوگند دروغ متوسل شده و حقی و یا حقوقی را ضایع میکنند سپس درصدد جبران بر میآیند؛ آیا با پرداخت کفاره، گناهان فرد خاطی با توجه به حق و نا حقی که صورت گرفته بخشیده میشود؟ و آیا