صفحه ۳۰۷

باشد جایز نیست و اگر استفاده از راه کشاورزی امکان نداشته باشد از راه دیگر مثلا ساختمان ساختن و اجاره دادن می‎توانند عمل کرده و درآمد آن را صرف اطعام عزاداران کنند.

(سؤال) برای بعضی مساجد و حسینیه ها تعداد زیادی ساعت و یا وسایل مستعمل و غیر مستعمل را وقف می‎کنند. در صورتی که مسجد لازم نداشته باشد، آیا می‎توان قبل از عدم استفاده آنها را تبدیل به احسن کرد؟

(جواب:) اگر آنها را تملیک به مسجد کرده اند و متولی مصلحت بداند که آنها را تبدیل کند اشکال ندارد، ولی اگر وقف باشد جایز نیست.

(سؤال) حسینیه ای در طرح خیابان واقع شده و مقداری از آن باقی مانده است و بناست مقداری پول بابت عقب نشینی از طرف شهرداری پرداخت شود؛ آیا می‎شود این پول را در جنب خیابان از زمین باقی مانده حسینیه، مغازه ساخت و از اجاره آن خرج حسینیه و خادم و نماز جماعت و برق و آب پرداخت شود؟ و آیا می‎شود با این پول زمینی در مکان دیگر برای حسینیه تهیه کرد، چون زمین باقی مانده جواب گو برای حسینیه نیست و اطراف آن طوری است که امکان توسعه وجود ندارد؟

(جواب:) پولی که می‎دهند در درجه اول باید صرف توسعه حسینیه شود و اگر توسعه ممکن نشد صرف تعمیر و بهسازی باقی مانده حسینیه برای استفاده بهتر بشود.

(سؤال) فردی سال ها پیش پس از فوت فرزندش قطعه باغی را وقف اولاد در اولاد می‎کند تا نسل های بعد از ثمرات و محصول این باغ استفاده کرده و سالی یک مقدار هزینه در راه سیدالشهدا(ع) کنند. پس از فوت واقف این باغ به برادر وی و پس از فوت وی نیز به اولاد دختر و پسر و برادرزادگان واقف می‎رسد. پس از اعلام ضرورت سنددار شدن املاک، ملک مورد اشاره نیز صاحب سند شده و سند به اتفاق نظر خواهر و برادر به فرزند خواهر (نوه دختری برادر واقف) منتقل می‎شود. صاحب سند اکنون فوت کرده است و هیچ گونه وقف نامه ای هم موجود نیست و وقف نامه نیز تاکنون به رؤیت کسی نرسیده و بنابر قولی در اوایل سال های 1300 معدوم شده، به

ناوبری کتاب