صفحه ۲۹۷

(جواب:) تمامی فضای فوق و تحت مسجد حکم مسجد را دارد و تغییر آن به غیر مسجد و استفاده آن در غیر جهت مسجد حتی مانند اجاره دادن آن جایز نیست در عین حال هرگونه استفاده مشروع از مسجد در جهت تبلیغات و امور مباحه که مزاحم نمازگزاران مسجد نشود اشکال ندارد.

(سؤال) اگر فرش موقوفه مسجد به جهت وجود فرش های مناسب تر بدون مصرف گردد؛ آیا می‎توان آن را فروخت ؟ یا باید به مسجد دیگری بدهند؟

(جواب:) اگر ملک مسجد است بفروشند و صرف مصالح مسجد کنند و اگر وقف است به مسجد دیگری بدهند.

(سؤال) ملک وقف بر حضرت سیدالشهدا(ع) چند سال است که مسلوب المنفعة شده و الان به هیچ عنوان عایداتی ندارد. اگر بخواهیم آن را آباد کنیم هزینه سنگینی در بردارد و هیچ پولی در دست متولی نیست. اگر هم مجوز فروش به همین صورتی که هست بدهند به هیچ عنوان به نفع وقف نخواهد بود، زیرا به قیمت بسیار ناچیزی آن را خریداری می‎کنند. حال اگر کسی حاضر شود روی این ملک کار کرده و آن را احیا کند و در مقابل مقداری از این ملک به او تعلق گیرد - به عنوان بهایی که بابت تعمیرات و هزینه های ملک پرداخت کرده - آیا جایز است بدین وجه عمل شود یا خیر؟

(جواب:) در صورتی که از غیر راه مذکور در سؤال، احیای ملک موقوف و صرف عائدات آن در جهت منظور واقف، امکان نداشته باشد جواز آن بعید نیست.

(سؤال) واقفی در حال حیات خود قطعه زمینی را وقف امام حسین (ع) کرده است؛ آیا وارث که متولی زمین موقوفه نیز هست می‎تواند از محصول این زمین برای سفر به زیارت و مشرف شدن زائرین به کربلای معلی مصرف کند؟

(جواب:) در مفروض سؤال که زمین وقف امام حسین (ع) شده و مصرف معینی در نظر گرفته نشده، صرف درآمد آن در زیارت آن حضرت مانعی ندارد.

(سؤال) در برخی از مناطق ایران و افغانستان و پاکستان، مردم مجلس عقد یا عروسی خود را در اماکنی مثل حسینیه برگزار می‎کنند و در آن رقص و پایکوبی به راه می‎اندازند و چه بسا نمایش های مبتذل و غیر اخلاقی و سخنان لغو و بیهوده گفته

ناوبری کتاب