مسائل ضمان
(سؤال) در یک حادثه رانندگی که منجر به وفات طرف مقابل شده اگر اولیای دم یا مدافعان آنها اقدام به اعمال نظر در نظر کارشناسی کرده و از حق مسلم راننده در اعتراض به نظر کارشناسی و اعزام هیأت کارشناسی جلوگیری کنند و در نتیجه، صد در صد تقصیر به عهده راننده گذاشته شود در صورتی که راننده حداکثر پنجاه درصد مقصر باشد؛ آیا این عمل شرعا جایز است ؟ و اخذ مبلغ اضافی ولو به مصرف شخصی نرسد چه حکمی دارد؟
(جواب:) جرم و مقدار دیه را اهل خبره با تقوا مشخص میکنند و گرفتن مبلغ اضافی نیز حرام و ضمان آور است.
(سؤال) چنانچه در اثر تصادف چند وسیله نقلیه تعدادی از سرنشینان مصدوم یا کشته شوند و خسارت به وسیله نقلیه وارد شود در صورتی که میزان تقصیر هر یک از رانندگان مشخص نباشد مسؤولیت هر یک از آنها چیست ؟
(جواب:) در فرض سؤال باید با هم مصالحه کنند.
(سؤال) اگر بین موجر و مستأجر، ذکری از خسارت نشده باشد، اما در پایان اجاره صاحب منزل ادعا میکند که کولر، آبگرمکن و بعضی از لامپ ها از کار افتاده است، آیا موجر حق این ادعا را دارد؟
(جواب:) اگر در صیغه اجاره، شرط ضمانت هرگونه خسارت نشده باشد و مستأجر در تصرف و حفظ عین مستأجره و لوازم خانه هم مسامحه نکرده باشد ضامن نیست.
(سؤال) در زمان تغییر حکومت افغانستان که پول قدیم افغانستان به پول جدید تبدیل میشد این جانب پولی را به مغازه دار معروفی پرداخت کردم تا آن را تبدیل کند، اما او میگوید پول را گم کرده ام؛ آیا خسارت آن را باید پرداخت کند؟