که ذی نفع تعیین میکند منظور و یا نقدا پرداخت خواهد شد. تسویه حساب نهایی در هنگام ابطال و یا پس از سر رسید با دارنده یا انتقال گیرنده سپرده به عمل خواهد آمد". لازم به ذکر است که در قراردادهای کوتاه مدت تنها بند 1 در عقد قرارداد مندرج است. حال آیا این عملیاتی که بانک انجام میدهد اشکال شرعی دارد؟
(جواب:) عملیات بانکی مورد سؤال اگر به طور جدی انجام شود و فقط حرف نباشد ظاهرا مانعی ندارد.
(سؤال) برای ایجاد یک بانکداری اسلامی نمونه، آیا رعایت مفاد قانون عملیات بانکی بدون ربا و دستورالعمل ها و آیین نامه های اجرایی که به تأیید شورای نگهبان رسیده است کفایت میکند؟
(جواب:) هر یک از مفاد قانونی و دستورالعمل ها و آیین نامه های مذکور قابل بررسی و گفتگوی علمی است و نمی توان به طور کلی به صحت و کفایت تمامی آنها یا عدم آن حکم کرد.
سپرده گذاری و سود بانکی
(سؤال) اخیرا بانک ها حسابی باز میکنند به نام "عابر بانک" که هر مقدار پولی که شما در حساب داشته باشید به عنوان حساب سرمایه گذاری کوتاه مدت محاسبه شده و سالیانه چهار درصد سود به آن تعلق میگیرد. البته هنگام افتتاح حساب، هیچ قراردادی بابت سرمایه گذاری و میزان سود با شما منعقد نمی شود. بفرمایید حکم این سود چیست ؟ حلال است یا حرام ؟
(جواب:) اگر یکی از معاملات شرعیه از قبیل مضاربه و نحو آن انجام میشود مانعی ندارد و همچنین اگر قرض باشد و سود دریافتی بیشتر از کاهش ارزش پول نباشد اشکال ندارد و تشخیص آن با کارشناسان مربوطه است.
(سؤال) بانک سپه، حساب پس اندازی به نام سپرده سرمایه گذاری مستمری مادام العمر دارد و کار آن به این صورت است که پنج سال یا بیشتر، ماهیانه مبلغی مشخص به صورت وام به بانک پرداخت میشود و پس از مدت مشخص، بانک تا