(سؤال) حکم جوایز بازی هایی که در آنها به قید قرعه جایزه میدهند چیست ؟ در ضمن حکم جوایزی که از داخل شانسی هایی که کودکان میخرند و داخل آن معلوم نیست چیست ؟
(جواب:) اگر در بازی غرض عقلایی باشد و از سوی طرفین شرط بندی نشده و جایزه از ناحیه فرد ثالث یا دولت یا مؤسسه ای باشد گرچه به نحو قرعه اهدا گردد مانعی ندارد. خرید و فروش شانسی ها به خاطر مجهول بودن کالا باطل است؛ ولی با مصالحه، تصرف در آن ها اشکالی ندارد. در خرید و فروش باید کالا و عوض آن معلوم باشد، اما به نحو مصالحه مانعی ندارد.
(سؤال) لطفا نظر حضرت عالی را در ارتباط با استفاده از بلیطهای قرعه کشی که برخی سوپر مارکت ها به هنگام خرید میدهند و نیز خرید محصولات کارخانجاتی که به قید قرعه جایزه میدهند بیان فرمایید؟
(جواب:) ظاهرا اشکالی ندارد.
(سؤال) یک مؤسسه فرهنگی قصد دارد مقداری از هزینه خود را طبق بند یک و سه اساسنامه مؤسسه اداره ارشاد اسلامی، از طریق برگزاری مسابقه سنجش، اطلاعات ورزشی، تأمین کند. با توجه به این که متقاضیان شرکت در مسابقه باید برگه های مسابقه را خریداری کنند، آیا از نظر شرعی اشکال دارد یا خیر؟ قابل ذکر است که مقداری از این درآمد صرف خرید جایزه برای شرکت کنندگان و بقیه صرف امور فرهنگی و گردانندگان مؤسسه خواهد شد.
(جواب:) فروختن برگه برای شرکت در مسابقات حلال و یا تماشای آنها در صورتی که به رضایت خود بخرند مانعی ندارد.
(سؤال) اگر مشتری از ما خرید کرد، آیا میتوانیم به دلخواه خود و بدون این که اضافه ای بر روی فاکتور بکشیم مبلغی را به او بدهیم ؟
(جواب:) اگر خرید به وکالت بوده و عمل مذکور خیانت در وکالت و موجب اضرار به منافع موکل نباشد مانعی ندارد.