(سؤال) این جانب در حال خرید یک خانه ام و از طریق یکی از دوستان با خبر شدم که این خانه قبل از من خریدار دیگری نیز داشته و خریدار قبل، مبلغی پول به عنوان بیعانه به صاحب منزل داده و رسید گرفته و به شرطی که گزارش مهندسی خانه مثبت باشد معامله را تمام کنند؛ ولی گزارش مهندسی کاملا مثبت نبوده و خریدار از خرید خانه صرف نظر کرده، صاحب خانه هم از برگرداندن پول خریدار قبلی خودداری کرده است. با این شرایط، آیا صحیح است آن منزل را خریداری کنم ؟
(جواب:) اگر نسبت به خانه مزبور معامله خرید و فروش با شخص قبلی انجام نشده و فقط وعده فروش بوده و یا با فرض انجام معامله با رضایت طرفین معامله فسخ شده است خریدن شما بی اشکال است.
(سؤال) برخی از مؤلفین یا مؤسسات، کتاب هایی به صورت مجانی به افراد میدهند و آنها اقدام به فروش آنها میکنند. حکم فروش آنها چیست ؟
(جواب:) اگر شرط عدم فروش نشده باشد اشکال ندارد.
(سؤال) مدتی است در شهر اهواز بعضی از افراد حقیقی مشغول به تجارت و سرمایه گذاری با پول مردمند که این سرمایه گذاری به دو روش انجام میگیرد: الف: مبلغی، مثلا یک میلیون ریال را به شخصی داده و 25 روز بعد یک میلیون و پانصد هزار ریال دریافت میکنند. ب: از مغازه داری یک کالا را (مثلا کولر گازی) که 450 هزار تومان قیمت دارد به مبلغ 250 هزار تومان خریده به شرطی که 25 روز دیگر تحویل گرفته و سپس روز بیست و پنجم اگر مایل باشند کولر را برداشته و اگر مایل نبوده فروشنده آن را به مبلغ 370 هزار تومان از ما خریداری میکند. در هر دو نوع معامله، پنجاه درصد سود عاید خریدار میشود. در ضمن معلوم نیست کسانی که متصدی این گونه معاملاتند و این گونه سرمایه گذاری میکنند در خارج هستند یا داخل؛ آیا این گونه معاملات صحیح میباشند؟
(جواب:) معامله نوع اول ربا است و جایز نیست، اما نسبت به معاملات نوع دوم از ماهیت واقعی معاملات نامبرده و ریشه های آنها بی اطلاعم و نمی گویم حرام است؛ ولی تشریع تجارت در اسلام برای رفع نیازهای زندگی است و این قبیل