صفحه ۱۰۲

(سؤال) در صورتی که بیشتر صحن مسجدالحرام سنگ فرش باشد به طوری که نماز خواندن در قسمت های بدون فرش موجب انگشت نما شدن نشود؛ آیا لازم است در قسمت های سنگ فرش نماز خواند و یا این که می‎توان در قسمت های دیگر هم، روی فرش نماز خواند؟

(جواب:) اگر بر روی سنگ ها سجده کردن بر خلاف تقیه نباشد باید روی سنگ ها سجده کند.

(سؤال) دانشجویی هستم که در یکی از دانشگاه های انگلستان در حال تحصیل هستم در دانشگاه نمازخانه ای داریم که برادران اهل سنت در آن نماز می‎خوانند، آیا می‎توانم در جماعت آنان شرکت کنم و مثل آنان بر فرش سجده کنم ؟

(جواب:) شرکت در جماعت آنان علاوه بر این که جایز است ثواب هم دارد، ولی به وظیفه انفرادی خود عمل کنید، حمد و سوره را ولو آهسته ولو به نحو گذراندن در دل بخوانید و سعی کنید روی سنگ یا حصیری سجده کنید و در نماز مغرب اگر اول غروب شروع می‎کنند شرکت در جماعت آنان مشکل است و اگر ناچار شدید خودتان هم بعدا بخوانید.

(سؤال) با توجه به این که شرکت در نماز جماعت اهل سنت و معیت با آنها مستحب است و از طرف دیگر حضرت عالی خواندن حمد و سوره را ولو به نحو حدیث نفس واجب می‎دانید، آیا در این نماز همراه با آنها سایر شرایط جماعت، مثل اتصال صفوف و عدم تقدم بر امام، باید رعایت شود یا نه ؟ لازم به توضیح است که گاهی امام جماعت مسجدالحرام در صحن ایستاده و بین صحن و سالن ها فاصله می‎شود و گاهی امام در سالن ها ایستاده و مردم در صحن و حول کعبه اقتدا می‎کنند و به هر حال نزد اهل سنت این شروط رعایت نمی شود و شاید اصلا لازم هم نباشد.

(جواب:) در فرض سؤال، در صورت حضور در جماعت آنها اعاده نماز لازم است.

(سؤال) در نماز جماعت با اهل سنت که قرائت حمد و سوره را ولو به نحو حدیث نفس واجب می‎دانید، اولا: آیا گوش کردن به قرائت حمد امام در نماز صبح و مغرب و عشا کفایت از حدیث نفس نمی کند؟ و ثانیا: اگر بعد از اتمام حمد در فاصله

ناوبری کتاب