(سؤال 1114) در رابطه با ظروف و لباسشویی های عمومی در هتلها و جاهای دیگر با توجه به این که در هر منطقه و محله افرادی هستند که طهارت اسلامی را رعایت نمی کنند، آیا لباسها و ظروفی که در این لباسشویی ها و ظرف شویی ها شسته میشوند پاک هستند یا خیر؟
جواب: اگر مسلمانی که تطهیر آن را به عهده گرفته بگوید تطهیر کرده ام، در صورت احتمال صدق، قول او پذیرفته میشود.
(سؤال 1115) دندان پر شده اگر نجس شود، آیا حکم باطن را دارد که با زوال عین نجاست پاک میشود یا حکم دندان مصنوعی را دارد که باید تطهیر شود؟
جواب: احتیاط در تطهیر آن است.
(سؤال 1116) "ژلاتین" ماده ای است که پس از تأثیر اسید و برخی مواد شیمیایی از استخوان و پوست گاو و خوک استخراج میگردد و در صنایع غذایی، دارویی، فیلم سازی و غیره به کار میرود، حال سؤال این است که:
1 - آیا میتوان آن را نوعی استحاله دانست ؟
2 - با توجه به این که فعلا این ماده از کشورهای خارجی و عمدتا غربی تأمین میشود، آیا مصرف آن جایز است ؟
جواب:1 - در صورت شک در استحاله، محکوم به عدم استحاله میباشد.
2 - هر کس شک داشته باشد که مورد مصرف، دارای مواد مذکور هست یا خیر، برای او اشکال ندارد؛ و هر کس یقین داشته باشد با فرض شک در استحاله نمی تواند مصرف کند.
(سؤال 1117) مقصود از "استحاله" که یکی از مطهرات است، استحاله طبیعی است یا شامل استحاله شیمیایی با دستگاه های جدید نیز میشود؟ بنابراین اگر مواد نجس مانند شراب یا استخوان و پوست و گوشت نجس استحاله شیمیایی شود به نحوی که بکلی عنوان و اسم آن تغییر نماید، آیا پاک و خوردن آن جایز است یا نه ؟
جواب: "استحاله" تغییر ماهیت است، اگرچه به وسیله عملیات شیمیایی باشد؛ ولی مجرد تغییر آثار، استحاله نیست.