(سؤال 1102) در احکام اجتماعی و قضایی آیا نگاه پسین، یعنی توجه به آثار آنها در اجتماع میتواند ملاک صحت و سقم آنها در جوامع و زمانهای مختلف باشد؟
جواب: احکام شرع ناشی از مصالح و مفاسد واقعی میباشد. منتهی الامر عقل و کاوش بشری به بعضی از مصالح و مفاسد احکام میتواند پی ببرد، نظیر اکثر احکام اجتماعی و غیر عبادی، و به بعضی نمی تواند پی ببرد نظیر بسیاری از خصوصیات عبادات و نیز بعضی از امور غیر عبادی.
در آن بخشی که انسان میتواند به مصالح احکام پی ببرد، چنانچه اهل نظر و مطلع بر موازین و قواعد دینی باشد و یقین به ملاک واقعی حکمی نماید، یقین او میتواند برای صحت و سقم آن حکم ملاک باشد. و در این فرض چنانچه مصالح مورد نظر مترتب بر عمل به احکام مربوطه نشود، کشف میشود که در عمل به احکام نقصی وجود داشته است نه در خود احکام.
(سؤال 1103) در موقع تحقیق درباره اعلم، وظیفه احتیاط است یا تخییر بین اطراف ؟
جواب: اگر تشخیص اعلم بزودی میسر باشد وظیفه احتیاط است؛ ولی اگر بزودی میسر نباشد از مظنون الاعلمیه باید تقلید بکنند؛ و اگر مظنون هم نباشد تقلید از هر یک از محتمل الاعلمیه ها اشکال ندارد هر چند عمل به احتیاط بهتر است.
(سؤال 1104) مستدعی است مسائل ذیل را جواب فرمایید:
1 - با توجه به پیچیده و گسترده شدن مسائل فقهی در زمان حاضر و این که معنای اعلمیت مرجع تقلید امکان بیشتر فهم او نسبت به حکم شرعی است، و با توجه به این که نظر شورایی متشکل از فقها و مجتهدین طراز اول هر زمان به واقع و حقیقت نزدیکتر است تا نظر یک نفر هر چند اعلم باشد، با این حال آیا تقلید از چنین شورایی که مسائل فقهی را کاملا تبادل نظر میکنند جایز است یا نه ؟
2 - و آیا آیه شریفه: (و أمرهم شوری بینهم)سوره شوری (42): آیه 38. شامل موضوع افتاء میباشد؟
3 - مبنای حضرتعالی در بحث تقلید کتاب "ولایة الفقیه" سیره عقلاست که در